Více informací
Zvířata

​Plemena a jména koní


​Plemena a jména koní Ne nadarmo se říká, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Kůň, neboli ušlechtilé, velmi citlivé a vnímavé zvíře doprovází člověka už mnoho tisíc let a je tomu tak i dnes. Pojďme společně nahlédnout do tohoto úžasného světa – světa koní. Představíme si nějaká z nejznámějších plemen a také některá ze jmen koní, která se zapsala do historie.

ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK
Toto plemeno patří mezi nejrychlejší plemena vůbec. Řadí se mezi vysoké koně, což znamená, že jeho výška se pohybuje mezi 155 až 168 centimetry v kohoutku.  Jeho postava je štíhlá a krk je nízko posazen. Hřbet je krátký, záď je silná a pevná. Má dlouhé štíhlounké nohy a je velice inteligentní. Celkově působí velmi ušlechtile. Co se týče barvy jeho srsti, vyskytuje se ve zbarveních: bělouš, hnědák, ryzák a vraník. Často je využíván pro dostihy právě pro jeho rychlost.

FRÍSKÝ KŮŇ
Toto plemeno patří k nejstarším pocházejících z Evropy. Vyskytuje se pouze v černé barvě bez jakýchkoli odznaků (například: lysinka, ponožky). V kohoutku se jeho výška pohybuje mezi 150 až 170 centimetry a také spadá mezi těžší koně. Hříva, ocas jsou pěkně husté a na nohou si můžeme všimnout rousů. Patří mezi všestranné koně, můžeme ho vidět například v drezuře, v zápřahu nebo na výstavách.

ČESKÝ TEPLOKREVNÍK
Jak už bychom mohli z názvu odhadnout, je to nejrozšířenější plemeno koně v České republice. Zbarvením jsou to buď ryzáci, hnědáci, méně pak bělouši, vraníci a ojediněle spíše vzácně albíni. Tento kůň má parádní linie a hezky nasazený delší krk. Dnes se hojně využíván jako rekreační kůň, ale nalezl uplatnění i ve vysokém sportu. Často je uvidíme v drezuře nebo parkuru. V kohoutku mají obvykle od 150 do 180 centimetrů.


Frisian War Horse, autor: Questoria, flickr.com

SLAVNÍ KONĚ:
Hickstead
Tento kůň vybojoval zlatou a stříbrnou medaili na olympiádě v parkurovém skákání. V kohoutku měřil cca 160 centimetrů a byl hnědého zbarvení. Za svůj život závoděním vyhrál přes čtyři miliony dolarů. Zemřel na jednom ze závodů, kde se účastnil, a to roku 2011 ve Veroně. Na Hicksteadovu počest byla v Kanadě vystavěna jeho socha.

Totilas
Toto je velmi známé jméno hřebce, který se proslavil v drezuře. V roce 2009 dokázali překonat rekord na soutěži Grand Prix Freestyle s úžasnými 89,50 procenty. Později svoje výsledky dokázali vylepšit na opravdu neuvěřitelných 92,3o %. Na olympiádě se umístili mezi třemi nejlepšími.

Phar Lap
Tento dostihový kůň známý po celém světě, byl Anglický plnokrevník. Kůň ryzí barvy, který vyhrál 37  z 51 dostihů, které běžel. Byl tak rychlý a pořád vyhrával, že se jezdci, kteří proti němu závodili, začali bouřit a spáchali na něj atentát, který se naštěstí nevydařil. Nicméně Phar Lap, zemřel (nejspíše na koliku - spekuluje se, že byl možná otráven) zanedlouho po tomto děsivém pokusu o ukončení jeho života. Důvod proč byl ve své závodní kariéře tak úspěšný je nejspíš ten, že měl skoro dvakrát tak velké srdce než běžní koně (jeho hmotnost byla 6,2 kg – běžné koňské srdce váží 3 až 4 kg).


Edward Gal - Moorlands Totilas, autor: Lena Leirich, flickr.com

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: