Více informací
Zvířata

​Želva suchozemská-začínáme s chovem


​Želva suchozemská-začínáme s chovem Čtyřnohý tvoreček s krunýřem-ano toto zvířátko můžeme nazvat domácím mazlíčkem. Dnes už je jeho chov v zajetí velmi oblíbený, takže na želvu v domácnosti můžeme narazit opravdu často. Také chcete chovat tohoto plaze? Tak se pojďte podívat jak na to.

Obecné informace
Želva suchozemská dorůstá asi dvaceti centimetrů, ale v přírodě samozřejmě nalezneme i větší. Mezi známé druhy můžeme zařadit například želvu Karapax, želvu žlutohnědou, nebo zelenavou. Jedinec s názvem Karapax má buď hnědo-černou, nebo žluto-hnědou barvu. Zajímavé je, že na předních nohách mají pět prstů a na zadních čtyři.

Chov
Dá se říci, že chov želvy je nenáročný, jen budete muset zpočátku investovat do jejího příbytku. Měli byste pořídit terárium a v létě je vhodné udělat želvě venkovní výběh na slunci. V teráriu musíte mít vždy dostatek ultrafialového záření, které tento živočich nutně potřebuje k životu - venku mu lampu nahradí slunce. I když jsou tyto želvy suchozemské, pro život vlhkost-tedy vodu potřebují, jinak může dojít k různým onemocněním. Co se týče jejího zobáku a drápů, tak si nemusíme dělat starosti, tyto části svého těla si obrousí sama, jen ji musíme poskytnout nějaký vhodný materiál. Dobré je pořídit třeba sepiovou kost, která ji zároveň doplní vápník, který potřebuje pro krunýř.



Potrava
Jedná se býložravce, ale toto zvířátko, rádo slupne i něco živočišného původu. Do býložravé stravy zařadíme například pampelišky, trávu, čínské zelí, a i ovoce a zelenina jí moc chutná-např. Jahody, nebo mrkev (nastrouhaná). Dále je nutné zajistit dostatek vápníku, což je spolu s již zmiňovaným ultrafialovým zářením, vlastně taková ochrana před onemocněním-známou rachitidou. Zdroj vápníku můžeme dodat například přes rozemleté skořápky od vajíček (najemno rozemleté). A pokud jste se rozhodli pro chov mláďat, je dobré jim dodat i vitamín A (ten nalezneme právě v té také již zmiňované mrkvi, nebo třeba ve špenátu) a D (např. Ve vaječném žloutku).

Co je to úmluva CITES?
Každý majitel želvy, potřebuje tyto dokumenty. Jedná se o takzvaný registrační list ohroženého druhu-buď živočicha nebo rostliny. Při prodeji, nebo nákupu to také znamená výjimku ze zákazu obchodní činnosti. Můžeme si to přeložit tak, že želvy patří dnes k ohroženým živočichům, jelikož některým druhům hrozí skoro vyhynutí, a proto je koupě a prodej některých druhů limitován, pomocí těchto dokumentů. Dokumenty slouží i k přepsaní želvy na nového majitele. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: