Více informací
Zvířata

Akvarijní rybky – rybičky pro začátečníky


Akvarijní rybky – rybičky pro začátečníky Akvarijní rybky – rybičky pro začátečníky
Akvárium je jakýsi kousek přirozeného vodního světa, který může mít doma každý z nás. Existují malá akvária, střední, ale i opravdu velké nádrže, na které potřebujete prostor a hlavně i finance. Chovat můžete stovky druhů akvarijních rybek, liší se velikostí, tvarem, barvou, cenou a také péčí. Následující řádky vám poradí, jaké rybičky vybrat, pokud s akvaristikou teprve začínáte.
 
Rybičky
Rybičky nejsou na mazlení a hraní si s nimi. Můžete je ale snadno naučit shlukovat u hladiny a to tím, že je budete pravidelně ve stejnou dobu krmit a např. u toho zaklepete jemně na akvárium. Rybičky si lidé do domácnosti pořizují zejména k pozorování a mnohdy se stane, že dají přednost sledovat akvárium oproti televiznímu pořadu.
Výběr ryb se musí řídit velikostí nádrže, musí mít shodné nároky na teplotu i kvalitu, úpravu a provzdušnění vody a vzájemně se mezi sebou snášet. S trochou znalostí, literatury a dovedností lze rybky časem i rozmnožovat, což je sen každého akvaristy.
 
Zakládáme akvárium
Co se týká založení akvária, budeme mu věnovat samostatný článek. Rozhodně nedoporučuji nalít rybičkám chlorovanou vodu přímo z vodovodu. Pokud do akvária budete pořizovat i živé rostliny, je třeba je nechat až tři týdny ustát. Až po sednutí vody, usazení a vyzkoušení veškeré techniky, můžete vpustit do vody rybky. Aby rybičky neutrpěly šok ze změny prostředí, měli byste transportní sáček s rybkami nejprve zavěsit do akvária. Dojte tak ke stabilizování teploty vody a mírnějšímu přesunu rybiček do nádrže.
Mezi nenáročné a oblíbené druhy ryb pro začátečníky patří různé druhy teter nebo živorodé paví očka (gupky), které mají nádherně zabarvené ocasní ploutvičky. Jedná se o rybičky, které plavou v hejnu, a proto je třeba chovat nejméně 6-10 jedinců. Tyto společenské rybičky se cítí v hejnu dobře, přirozeně a navíc vám poskytnout krásný pohled na jejich plavbu.
 
Paví očko
Gupka, paví očko, živorodka duhová, lat. Poecilia reticulata je velice oblíbená a poměrně nenáročná rybka s překrásnými ocasními ploutvemi (zejména u samečků). Dosahuje délky 5-6 cm, je všežravá, má ráda čistou vodu, mírně zásaditou o teplotě 23-28°C.
Samička klade potěr, který byste měli odchytat, aby je ostatní rybky v nádrži nesežraly, nebo předem nádrž připravit a osázet bohatě rostlinami, aby se tak měly kam schovat. Rozmnožování těchto rybek je velmi snadné. Obvykle se paví očka dožívají tří let, samečci méně. Pokud budete paví očka pořizovat, raději dopřejte samečkovi více samiček, aby nedocházelo ke zbytečným sporům.
 
Neonka
Tetra neonová, neonka červená, lat. Paracheirodon. Poznáte jí díky neonové barvě, zářivých pruhů na těle. Tetra neonová má červený pruh pod modrým jen na části těla, neonka červená má červené celé bříško. Tyto rybičky jsou hejnové a vždy se drží pospolu. Je dobré do akvária nasadit 10-20 kusů. Mají rádi bujnou vegetaci, spíše tmavší pozadí a větší nádrž k pohybu. Jde o všežravý druh rybky, který dobře přijímá suché krmivo. Voda by měla být neutrální či mírně zásaditá, mezi teplotami 20-25°C. Dožívají se až pěti let.





Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: