Více informací
Zvířata

Hlídací pes


Klíčová slova
pes, teritorium, fena, rasa, pastevecký pes, ovčácký pes, vlčák, ovčák, stafbul, stafordšírský bulteriér, vlk, doga
Hlídací pes Hlídací pes má za úkol hlídat svého páníčka, příbytek, dům, byt, pozemek, nebo zkrátka dokázat střežit své teritorium. Od hlídacího psa se očekává celá řada činností, které by měl zvládnout. Bohužel ne každý pes je na hlídání vhodný. Pes, který dokáže střežit a hlídat, může oznamovat přítomnost nějaké nezvané osoby např. štěkáním, nebo odstrašit zloděje a cizí osobu svým "vystoupením". Existují ovšem i psi, kteří pomáhají hlídat stáda hospodářských zvířat. O stádo ovcí se postarají pastevečtí psi. Při asistenci a manipulaci s nimi je perfektní ovčácký pes.


Historie hlídacích psů
Hlídací psi jsou známi již od 1000 let před naším letopočtem. Mezi prvního hlídacího psa patřila Doga. Ke střežení a hlídání se používají různá psí plemena. Nejdůležitější je při výběru fakt, co chceme ohlídat, jak velké teritorium a čeho chceme celkově dosáhnout. Ve velkých firmách, průmyslových areálech a podnicích jsou nejvíce využíváni ovčáci, dobrmani a rotvajleři. 

Pět TOP hlídacích psů
  1. Argentická doga - nepatří sice mezi stará plemena psů, ale jedná se o perfektního loveckého a hlídacího psa. Tento ochránce je veselý a neuštěkaný pes, který ale dokáže nahnat hrůzu. Jeho smysl pro ochranu svého území je na vyznamenání. Je to poměrně velký, vytrvalý, rychlý a věrný pes.
  2. Belgický ovčák - tento houževnatý, ostražitý a živý pes je dokonalým hlídačem. Belgický ovčák je středně velký pes, který hrdě nosí hlavu a celkově působí elegantním dojmem. Řadí se mezi pastevecká plemena, který potřebuje dostatek pohybu a své uplatnění nacházejí hlavně jako služební nebo hlídací psi. Mají výborné pracovní vlohy, jsou učenliví, rychlí a poslušní. 
  3. Československý vlčák - již od 60 let je známa tato rasa, která zkombinovala vlastnosti německého ovčáka a vlka. Již od roku 1982 byl československý vlčák uznán jako národní plemeno. Pes je povahově živý, velice aktivní, učenlivý, vytrvalý, nebojácný a odvážný. Mezi jeho další vlastnosti patří nedůvěřivost a velká oddanost svému pánovi. 
  4. Stafordšírský bulteriér - stafbul, stafbulíček, jak mu někdy chovatelé říkají, se dožívá 12 let. Jedná se o potomka černotříslového teriéra a staaroagnlického buldoka. Tento pes je silný, mrštný, věrný svému pánovi. Původeb zápasnický a lovecký pes je považován za perfektního hlídače a mazlíčka v jednom. Tento velice kontaktní pes miluje lidi a v zemi původu se mu přezdívá "babysitting dog". Svalnatý, aktivní, pohyblivý a dokonalý hlídač. 
  5. Rotvajler - v minulosti používaný jako pastevecký pes, který poháněl a střežil velká stáda dobytka, dokonale chránil svého páníčka a majetek. Ve 20. století se prokázala vhodnost tohoto plemena i k policejním účelům. V roce 1910 byl uznán jako policejní plemeno. Silný, čilý, vytrvalý, přátelský a milující děti. Je oddaný, maximálně poslušný a snadno ovladatelný pes. 
Jakého psa máte doma vy? 


Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: