Více informací
Zdraví

​Končíte s kouřením? Výborně! Jak reaguje vaše tělo? Víme to.


Klíčová slova
kouření, kuřák, cigareta, rakovina, plíce
​Končíte s kouřením? Výborně! Jak reaguje vaše tělo? Víme to.  Je to až neuvěřitelné, ale již půl hodiny po tom, co zamáčknete svou poslední cigaretu a přestanete s kouřením, váš krevní tlak se vrátí k normálu. Pokud vydržíte bez nikotinu dva dny, pocítíte výraznou změnu v chuti a čichu. A co se s vaším tělem děje dál? To se dozvíte v následujících řádcích.
 
Kouření zabíjí
Jistě víte, že kouření není zdravé a způsobuje rakovinu. Věděli jste také to, že si kouřením dokážete zkrátit život v průměru o 15 let? A že každou hodinu zemře na světě v důsledku kouření cca 550 lidí?
Dle výzkumů bylo prokázáno, že v České republice kouří cca dva miliony lidí a za rok jsou schopni vykouřit více než dvacet miliard cigaret. Hrůza! Ale co je pozitivnější? Více jak 70% lidí chce s kouřením přestat. Mnohdy je to běh na dlouhou trať a doslova boj s vlastním já. Ale pro někoho je to tak snadné. Jak jste na tom vy?


 
Změny v těle
To že se vám pár dní po skončení kouření změní tlak v těle, jsme vám zmínili už v úvodu. Co se děje dál? Po uhašení poslední cigarety vám opět začne správně pracovat srdeční tep a tím pádem okamžitě klesá riziko, že dostanete infarkt. Poznáte to např. tím, že se vám začnou lépe prokrvovat konečky vašich prstů na rukou a nohou.
Pokud přestanete kouřit, bude to mít blahodárný vliv na vaši kůži, pokožku a vlasy. Po 24 hodinách se vašeho těla vylučuje oxid uhelnatý a plíce se začínají čistit tím, že produkují hlen, který se projevuje kašlem nebo bolestí v krku.
 
Po týdnu
Po dvou dnech ve vašem těle nezůstane žádný nikotin a výrazně se vám vrátí chuť. Dalším znakem bývá často bolest hlavy, lepší dýchání a první abstinenční příznaky. Mohou se dostavit také záchvaty úzkosti, ale nebojte se, jedná se o dočasný jev, který jednou skončí. Stejně tak i abstinenční příznaky. Většinou trvají 5 minut, a pak je zase dobře.
 
Po 14 dnech
Možná tímto obdobím zrovna procházíte. Jste podráždění, neklidní, depresivní a pesimisticky naladění? To vše patří k odvykací kúře. Zatněte zuby, pokud zvládnete toto období, které trvá cca 4 týdny, máte vyhráno.
 
Po půl roce
Vaše plíce začínají „mládnout“. Dorůstají jim nové zdravé buňky a vy pociťujete lepší dýchání. Pokud jste na začátku odvykání hodně kašlali, v tomto období sípání a kašel bude nejspíš pryč.
 
Po roce a dál
Riziko infarktu se vám sníží o 50% a budete méně nemocní. Po několika letech se budete moci pyšnit zdravím podobným, jako mají nekuřáci. Jestli už nekouříte, velká gratulace a pokud s tím právě končíte, držíme palce. Ono to půjde! 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: