Více informací
Zdraví

​DNA nemoc z masa, nebo cukru?


​DNA nemoc z masa, nebo cukru? Jedná se o zákeřné onemocnění, které opravdu úzce souvisí se stravováním. Avšak jistě musíme zvážit i požnou dědičnost. Lidově se nazývá pakostnice nebo nemoc králů. Proč zrovna králů? No, protože v dřívějších dobách si panovníci dost často a ve velmi velkém množství dopřávali maso. Takže ano, nadměrná konzumace masa a také piva je problémem, který může onemocnění vyvolat. V dnešní době rozhodně nepatří mezi nejčastější nemoci, ale pořád trápí asi deset procent populace.

Jak poznám toto onemocnění?
V prvním období nemoci nemusíte pociťovat žádnou změnu. Pokud však navštívíte praktického lékaře (například preventivní prohlídka), tak ten jistě dokáže nemoc odhalit. Projevy jsou jasné, a to zvýšená koncentrace kyseliny močové v moči, ale i krvi. Ve spodní části těla se usazují krystaly (kloub u palce na noze, nebo ruce, také třeba kotník či koleno). Pokud přijdou bolesti, nejčastěji navštíví nemocného ráno. Klouby bývají oteklé, citlivé, a to je známka rozvíjejícího se zánětu.

Co omezit?
Je třeba omezit potraviny, ze kterých vzniká kyselina močová. Což jsou potraviny s obsahem purinů více než 40 -50mg na 100 g. Puriny se nacházejí v mase mladých zvířat, v uzeninách, zvěřině, vývarech, smažených a grilovaných masech. Dále například v čokoládě, luštěninách, tučných sýrech, celozrnných výrobcích a alkoholu. V zelenině je rizikový špenát, kapusta, houby a další.
Více než potraviny s puriny jsou nebezpečné výrobky s obsahem fruktózy. Fruktóza je sladidlo, které velmi přispívá k tvorbě právě již zmíněné kyseliny močové. Největší množství fruktózy obsahuje agávový a kukuřičný sirup. Abyste se Fruktóze vyhnuli je dobré omezit každodenní slazení. Jedná se hlavně o průmyslově upravované produkty.



Jak si ulevit?
I bolestivé klouby potřebují pohyb, takže abyste jim ulevili je třeba se hýbat nebo sportovat. Cvičení je nutné nastavit správně, raději se poraďte s lékařem či fyzioterapeutem, protože nic se nesmí přepálit. Dobré je sestavit si plán, který vám bude ušitý na míru.
Dalším bodem je jídelníček. Jak už jste z předešlých informací zjistili, nemocný rozhodně nemůže konzumovat všechno. Rozvrhnutí potravin a sestavení jídelníčku je další důležitý bod člověka s onemocněním Dna.

Abyste snížili riziko nemoci konzumujte vitamin C a také mléčné produkty. Důležitá je i fyzická a psychická pohoda jedince. Snažte se vyhnout nadměrnému stresu a také nadváze. Dalším skvělým doporučením je chůze na boso. Projděte se po trávě, kamínkách, nebo někde v lese jen tak na boso. Nejen že to bude příjemná masáž, ale takováto chůze napomáhá zmírnit ztuhlost kloubů a svalů.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: