Více informací
Zdraví

​Koronavirus - co o něm víme a nevíme


​Koronavirus - co o něm víme a nevíme Koronavirus momentálně patří mezi nejčastější témata, která najdeme ve zprávách jak na internetu, nebo třeba v novinách, či televizi. Jedná se o skupinu virů, které se vyskytují u mnoha zvířat. Jestliže se tyto viry zmutují, mohou se přenášet i na člověka. Koronavirů tedy dohromady existuje velké množství a v poslední době jsme se setkali s formou SARS a MERS, přičemž obě formy byly smrtící pro hodně lidí.

V současné době řešíme novou formou koronaviru a to vir SARS-CoV-2. Tento koronavirus získal také název “nový koronavirus-neboli nCov“ dále také “wuchanský koronavirus“. Nyní se setkáváme s nemocí, která dostala název COVID-19. Nový typ koronaviru se objevil na začátku roku 2019 v čínské provincii Chu-pej, kde se nachází město Wu-chan asi s jedenácti miliony obyvatel. Virus se na člověka přenesl původně ze zvířat, se kterými se obchodovalo na velkém tržišti právě ve Wu-chanu. Z výzkumů vyplývá, že se jednalo nejspíše o netopýry, hady, nebo luskouny.

Jak se koronavirus přenáší?
Koronavirus se přenáší kapénkovou infekcí, která se šíří vzduchem. K přenosu nejčastěji dojde, pokud je nenakažený v úzkém kontaktu s nakaženým. Nejčastěji jsou zasaženy horní a dolní sliznice dýchacích cest. V současné době se spekuluje, že je možné, šíření koronaviru přes výkaly.

Jaká je prevence?
Pro nepoškozené lidi zní prevence zcela jasně: hygiena. Světová zdravotnická organizace doporučuje právě dodržování základní hygieny. Jde tedy hlavně o mytí rukou. Dobré je omezit styk s lidmi, u kterých se projevují určité příznaky nemoci, jako například kýchání a kašlání. Používání dezinfekce je dalším dobrým doporučením. Dále: zbytečně se nezdržovat v místech s větším množstvím lidí.

Jaké jdou příznaky onemocnění?
K běžným symptomům nemoci COVID-19 patří dýchací potíže, horečka a také kašel. Inkubační doba se pohybuje mezi dvěma a čtrnácti dny. V současnosti neexistuje lék ani očkování na toto onemocnění, a protože se jedná o virus, ani žádná antibiotika nezabírají. Nyní se dají léčit pouze určité příznaky této nemoci.



Ve kterých zemích byl virus zaznamenán?
Virus se dostal již na všechny kontinenty vyjímaje Antarktidy. Státy, ve kterých je koronavirus potvrzen, neustále nabývají a setkáme se s ním už i v mnoha státech Evropy. V České republice ještě není potvrzený ani jeden případ nakaženého. Avšak je nutné podotknout, že informace se neustále aktualizují, je proto dobré sledovat důvěryhodné zdroje. V ČR například webové stránky Hygienické stanice hlavního města Prahy, kde je k nalezení i mnoho dalších praktických informací ohledně nákazy.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: