Více informací
Zdraví

Chřipka a pneumokokové nákazy


Chřipka a pneumokokové nákazy Chřipka neboli influenza je velmi snadno přenosné virové onemocnění s celosvětovým výskytem. Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme v období od ledna do března. Každoročně u nás v České republice onemocní 900 000 - 1 200 000 osob. Bohužel chřipka může mít velmi závažný průběh, v souvislosti s ní tak u nás dojde každoročně ke 2000 úmrtí. 

Virová nákaza
Přenos viru chřipky je extrémně snadný. Vylučuje se několik dnů, prospívá mu suchý vzduch a nedostatek slunečního záření. Na kůži jedince vydrží cca 5 minut, na pevných materiálech až dva dny a v případě, že je obalen hlenem, tak až 14 dnů. Docela alarmující, že? 
Chřipka se přenáší kapénkovou nákazou, tedy při kaši a kýchání nebo prostřednictvím kontaminovaných předmětů (hraček v dětských hernách, ve škole, školkách). Rizikové je prostředí s velkou koncentrací osob. 



Inkubační doba

Inkubační doba je velice krátká, jedná se o 18 hodin až 3 dny. Poté dochází k náhlé změně zdravotního stavu. V prní fázi nastupuje vysoká horečka 38-39°C, zimnice, pálení na hrdle, pocit oteklého nosu, silné bolesti hlavy, kloubů, svalů, velká únava a postupně se přidává kašel. Tento stav trvá obvykle jeden týden. 
Rekonvalescence však může trvat ještě nekolik dalších týdnů. Během této doby stále ještě může přetrvávat slabost, pocení, dušnost, únava ... 
V některých případech se chřipka může projevovat závažněji, v podobě hemoragické bronchitidy a pneumonie, myokarditidy, plicního edému, nebo může být průběh chřipky komplikován přidružující se superinfekcí - stafilokokem nebo pneumokokem.

Pozor
Závažné průběhy jsou typické zejména pro seniory, osoby chronicky nemocné (diabetiky, kardiaky, osoby s chronickými plicními nebo ledvinovými onemocněními, pacienty po operacích...). U těchto osob může chřipka způsobit zásadní dekompenzaci jejich základního onemocnění. 

Očkování
Očkování je doporučováno těhotným ženám nebo ženám, které plánují otěhotnět v chřipkové sezóně, kuřákům, obézním osobám... Každá i úplně zdravá osoba má z očkování prospěch. Díky očkování pak chřipka není důvodem zdravotních obtíží, pracovní neschopnosti, nevznikají ekonomické ztráty na výdělku a investicích do léků a vitamínů. Neohrozí ani oslabené osoby v blízkém kontaktu. 
Očkování se provádí každoročně, obvykle od září. Vakcína jako taková nezpůsobuje infekci, protože neobsahuje žádný virus. Provádí se jednou dávkou trivalentní nebo tetravalentní vakcíny. 
Očkování proti chřipce je částečně nebo plně hrazeno všem seniorům ve věku nad 65 let a dále určeným skupinám chronicky nemocných pacientů.
 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: