Více informací
Zdraví

Bolest zad trápí zjara téměř každého zahrádkáře. Co na ni zabírá?


Bolest zad trápí zjara téměř každého zahrádkáře. Co na ni zabírá?

Na jaře jsme obvykle díky sluníčku a delším dnům plni elánu do práce a rádi uklízíme, budujeme a přetváříme. Řada z nás tuto energii zužitkovává při práci na zahrádce, která je po zimě osiřelá a žádá si péči. Lékaři a fyzioterapeuti doporučují své síly nepřeceňovat, protože po zimě hrozí oslabenému tělu rychlejší namožení svalů a nepříjemné bolesti zad. Jak se vyhnout poškození zad při zahrádkaření?

Ten pocit zná snad každý zahrádkář. Je to každý rok podobné. Okopáváte, hrabete, ryjete, sázíte, plejete… a když se konečně po celém dni narovnáte, ohlásí se urputná bolest zad. Namožené svaly a akutní bolesti zad nejsou v tomto období nic neobvyklého. Praktičtí lékaři a fyzioterapeuti se s pacienty, kteří si přivodí bolest zad fyzicky náročnou prací na zahrádce, setkávají velmi často. Z dlouhodobého hlediska je pro zdraví nebezpečné provádět zahrádkářské práce ve špatných polohách. Můžete si totiž vypěstovat chronickou bolest zad nebo si způsob poškození zádového svalstva. Važte si zdraví a inspirujte se těmito tipy, jak se vyhnout bolesti.

Nepodceňte přípravu
Než se pustíte s vervou do práce, připravte tělo na fyzicky náročnou práci rozehřátím a rozcvičením. Ideální je kroužení pánví nebo kroužení v kolenou vleže na zemi. Tím rozhýbete kyčle a ulevíte zádům. Své síly nepřepínejte a nesnažte se trhnout rekord. Pokud budete svému tělu bedlivě naslouchat, samo vám dá signál, kdy je čas na přestávku a odpočinek u kávy. Důležitá je volba oblečení a obuvi, stejně jako pracovního náčiní. Jarní počasí může být zrádné, proto dbejte na dlouhé oblečení, které vám i v předklonu nebo pokleku bude zakrývat dolní část zad. Při zahrádkaření se člověk rychle zpotí a v kombinaci se studeným větříkem a chladu od země hrozí prochladnutí a bolest bederní páteře. Obuv by měla být pohodlná a pevná, aby zvládla i nerovný a měkký terén.

Neustrňte v jedné poloze
V zápalu práce nezapomeňte, že je třeba často měnit činnosti a občas se projít, protáhnout. Svalstvo musí dostat jiný směr tahu a prokrvit se. Zabráníte tak zatuhnutí svalů a přetížení z jedné polohy. Kromě častější změny pracovních poloh je také dobré vzít si k práci nízkou stoličku na sezení či klečení.

Pozor na správné pletí
Při pletí vsedě využijte nízké stoličky a rozložte svou váhu rovnoměrně na oba hýžďové svaly. Rozkročte nohy a zapřete obě paty k sobě do země. Lokty si opřete o vnitřní stranu stehen. Místo vytrhávání plevele dlaněmi a pažemi zapojte rovnou celé tělo. Vyvarujte se jakýchkoliv rotačních pohybů mezi pánví a trupem a pohybujte tělem jen jako celkem. Pokud plevel likvidujete vestoje, zapřete lokty o nohy, abyste si vytvořili podpěru a stabilní pozici. Držte páteř rovně a ohýbejte se jen v kyčlích, v žádném případě ne zády.

Když záda bolí
Pokud přeceníte své síly a dáte tělu zabrat, bolest zad či šíje se zcela určitě dostaví. V první řadě je nutné ji utlumit a po jejím ústupu zmírnit či omezit činnost, která k bolesti vedla. Od bolestivého pohmoždění pohybového aparátu vám pomůže léčivý homeopatický přípravek Traumeel. Obsahuje dvanáct druhů léčivých bylin a minerálních solí, které zabírají na namožené svaly a klouby, ale dá se použít i po úrazech, po operaci pohybového aparátu, na podlitiny a posttraumatické otoky. Mast nejen pomůže od bolesti, ale také urychlí celý proces hojení.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: