Více informací
Zdraví

​Šípky – pomocník v boji proti nachlazení


​Šípky – pomocník v boji proti nachlazení Zima pomalu klepe na dveře, teploty stále klesají a my jsme nuceni přehodit letní šatník za zimní. Připravit tlusté svetry, péřové bundy, šály ... Neměli bychom zapomínat i na ochranu našeho těla po stránce vitamínů. Bacily chladné počasí doslova milují, létají kolem nás a hrozící tak nepříjemné nachlazení. Právě v tomto období potřebujeme silnou imunitu. Kromě zmíněného teplého oblečení a minimalizace stresu, nám pomůže i vhodná strava, která je bohatá na vitamín C. Víme, kde ho najít. V šípku!
 
Kde najít šípky
Rosa canina, tzv. růže šípková se nachází na okrajích lesů, slunných mezích, stráních, v příkopech … Pozor, šípky mají trny, proto doporučujeme sbírat v rukavicích a za pomoci zahradnických nůžek. Sbírejte jen zralé šípky, poznáte je podle lesklé červené slupky. Bývají tvrdé auvnitř mají nažloutlou dužinu s jemnými chloupky. Sbírejte do látkové tašky nebo do proutěného košíku. Igelitka není vhodná, mohly by se zapařit. Po nasbírání šípky přeberte, omyjte a vyřaďte ty špatné, pomačkané, nahnědlé nebo plesnivé. Zbavte je okvětí, očistěte a nechte oschnout.
 
Sušené bio šípky
Máte rádi šípkový čaj? V zimě lahodný, zahřeje a dodá potřebnou dávku vitamínů. Pomáhá proti nachlazení, působí močopudně a člověk se po něm lépe soustředí. Můžete si ho koupit v obchodě anebo v lékárně. Pokud chcete opravdu tu pravou vitaminovou bombu, tak se samozřejmě nic nevyrovná čaji z bio šípků, které jste vlastnoručně nasbírali.
 
Sušení šípků
Šípky můžete usušit tzv. babiččinou metodou – na suchém a teplém místě, popř. na sluníčku. Nasbírané plody stačí rozprostřít na plech vyložený pergamenem, pečícím papírem nebo papírovými utěrkami a nechat pár dní sušit. Občas překontrolujte stav, zda některý nechytl plíseň, prohrňte je, ať se otočí a suší rovnoměrně.
Šípky můžete nasušit v sušičce. Stačí je do ní rovnoměrně rozložit. Usušený šípek má tmavě červenou barvu, je tvrdý, drolí se a není vlhký.
Nasušit je můžete v troubě při teplotě 70°C. Jedná se o nejrychlejší způsob. Šípky rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, dejte do trouby a nechte lehce pootevřená dvířka a sušte. Pozor, neupečte je!
Usušené šípky můžete skladovat např. v uzavřené dóze, v plátěném pytlíku, v papírovém pytlíku, pověšeném na větratelném místě.
 
Lahodný čaj
Šípkový čaj je snadný a chutný. V hrnci dejte vařit vodu, až bude zcela vřít, tak přidejte sušený šípek. Na každý litr vody patří cca jeden hrnek šípků. Na mírném ohni vařte další půl hodinu a poté přeceďte. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: