Více informací
O dětech

Jaké jídlo dětem koupit a jaké naopak ne?


Klíčová slova
jídlo, strava, sacharidy, tuky, geny, obezita
Jaké jídlo dětem koupit a jaké naopak ne?


Máte doma jedlíka a chcete mu dopřát to nejlepší? Víte, co a hlavně z čeho vaříte, aby se z vašeho potomka nestal otesánek? Mějte na paměti, že v Evropě je každé páté dítě obézní nebo má nadváhu, tím pádem je u těchto dětí i vyšší riziko civilizačních chorob (nemoci srdce, cév, cukrovka apod.).
 
Geny a strava
To, jestli bude mít vaše dítě nadváhu záleží nejen na genech, ale také na tělesné aktivitě a stravě. Stravovací návyky můžete značně ovlivnit neboť jsou fixované od narození v rodině. Bohužel geny jsou geny a ty nám nikdo neodpáře.
V současné době je prý častým problémem nadměrný příjem soli, malá pestrost jídelníčku, vysoký příjem nasycených tuků, málo železa, jódu, vápníku, vlákniny a vitamínů. To je poměrně strašidelné zjištění.
 
Aktivní dítě
Jednou z nejvýznamnějších příčin dětské obezity je nízká pohybová aktivita. Fenomén dnešní doby je časté sledování televize, hry na počítači, které bývá spojeno s konzumací nezdravého jídla a pití. Možná to víte, že sladkosti a chipsy jsou zkrátka „mor“.
Co na to rodiče? Začněte být dětem vzorem, objasněte jim zdravou přípravu pokrmů, čtěte informace na obalech výrobků, neexperimentujte s dietami.
 
Pestrá strava
Strava by měla být co nejpestřejší a rozložena během dne na 5-6 porcí. Představte si pyramidu plnou jídla… směrem k vrcholu se porce snižují, což zcela koresponduje s doporučeními pro zastoupení hlavních živin v denní stravě.
Velikost porce není přesně stanovena, ale např. jablko by mělo být velké jako naše pěst, krajíc chleba jako rozevřená dlaň. Doporučená porce se liší i podle toho, zdali jste žena, muž nebo dítě.
 


Jaké jídlo ano, které ne
Je celá řada potravin, které by se v dětském jídelníčku neměly za žádnou cenu objevit. Sacharidy
Tvoří základ jídelníčku a měly by být součástí každého jídla. Doporučuji podávat dětem pečivo s vyšším podílem celozrnné a žitné mouky. Když chcete sáhnout po sladkém pečivu, dbejte vždy na nutriční profit.
Sladkosti
Nezakazujte dětem sladkosti úplně, ale naučte je „zobat“ sladkůstky v rozumné míře. Zákaz by mohl totiž skončit tak, že „zakázané ovoce nejlíp chutná“. Vyhněte se slazeným minerálkám a dětským obarveným pitíčkům. Doporučuji kupovat 100% džusy a ještě je ředit vodou. V letních dnech je perfektní čistá voda, kterou můžete ochutit nakrájeným ovocem.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou nezbytné pro správný růst, nedostatek bílkovin se projevuje snížením mentálních funkcí, poruchy růstu a vývoje. Při dlouhodobém nedostatku bílkovin může docházet k poruchám imunity, otokům apod.
Mléko a mléčné výrobky
Ve stravě školních dětí a dospívajících by měly být mléčné výrobky zastoupeny cca 2x denně. Nedoporučují se light mléčné výrobky, kde je tuk nahrazen škrobem.
Maso a masné výrobky
Dítě musí jíst všechny druhy masa. Je zdravé na vitamín B12 a železo. Pro nízký obsah tuku a vysoký podíl zinku je vhodné také maso králičí.
Alespoň 1-2x do týdne by mělo dítě konzumovat také ryby.
Luštěniny
Bohaté na bílkoviny, složené sacharidy, minimum tuku a navíc neobsahují cholesterol. 

 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


S jakými ptáky se na jaře setkáte v zahradě nejčastěji Kdy začíná jaro? Oficiálně prvním jarním dnem, který je určen astronomickým... více ...
Vyhněte se běžným chybám při výměně zámků a zabezpečte svůj domov proti nezvaným návštěvníkům. Věděli jste, že něco tak zdánlivě jednoduchého jako výměna zámků může mít... více ...
​Češi jsou malý národ velkých jmen Každé jméno je jedinečné, stejně jako každý z nás. Naše jméno nás... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: