Více informací
O dětech

Neštovice u dětí


Klíčová slova
nemoc, neštovice, těhotenství
Neštovice u dětí Plané neštovice patří mezi běžné dětské nemoci, které si prodělá téměř každý. Jedná se o virové onemocnění. Jakmile ho dítě prodělá, získá celoživotní imunitu a už je nikdy nedostane. Nejlepší je, když tímto virem onemocní malé dítě. V pozdějším věku mohou totiž způsobit vážné zdravotní komplikace.
 
Přijďte, máme neštovice
Pokud jsme maminka, jistě znáte větu „Přijďte na návštěvu, máme neštovice.“ Maminky jsou rády, když jejich dítě tento virus dostane a to zejména v době, kdy chodí ještě do mateřské školky.

 
Průběh neštovic
Neštovice mívají povětšinou stejný průběh. Zpočátku je dítě unavené a objeví se u něj zvýšená teplota spolu s červenou vyrážkou, která se postupně změní v nepříjemně svědivé pupínky. To, že má dítě neštovice, poznáte hlavně kvůli velkému pupínku, který bývá jako první na tělíčku, je největší, zmokvalý a povětšinou může zanechat na celý život flíček či drobnou jizvu.
Puchýřky jsou naplněné tekutinou a jejich počet je zcela individuální. Děti mohou mít pupínky, co snadno napočítáte na jedné ruce, ale také mohou mít stovky. Vyskytují se doslova od hlavy až k patě (dokonce i na přirození, chodidle, dlani apod.). Někdy se mohou objevit i v pusince.
Zhruba po pěti dnech tyto puchýřky zasychají, vytvoří se na nich stroupky a zmizí.
 
Neškrab se!
Puchýřky by se neměly škrábat, proto je vhodné používat tekutý pudr, který zmírňuje svědění. Hodně malým dětem doporučuji dávat rukavičky.
V případě, že dítě nemá horečku, není nutné s neštovicemi chodit k lékaři. Stačí i telefonická rada doktora, jak postupovat. V případě, že jsou neštovice doprovázeny horečkou, návštěva lékaře je nezbytná.
 
Očkování
Pokud vaše dítě do pěti let tento vir nedostal, doporučuje se dítě proti této chorobě ochránit – očkováním. Speciální vakcína ochrání před možnou nákazou anebo se postará o zmírnění průběhu tohoto onemocnění.
Neštovice se nejčastěji objevují v zimě a na jaře. Pokud si „dojdete“ pro neštovice na návštěvu ke kamarádce, co má nakažené dítě, budete muset počkat na první příznaky 8-21 dnů.
 

Těhotenství
Plané neštovice v 1. trimestru těhotenství mohou způsobit poškození plodu, především důležitých funkcí jako je zrak a sluch. Ve 2. trimestru získává dítě od matky protilátky, a proto se u něho infekce neprojeví vůbec, anebo v mírné podobě. Nejrizikovější je konec 3. trimestru. Pokud se matka nakazí cca 5 dnů před porodem nebo pár dní po porodu, nestihne si vytvořit protilátky, aby je dítěti mohla předat, a mohou se vyskytnout opravdu vážné následky.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...
VTC nabízí široký výběr pomůcek pro tvořivé ručičky VTC a.s. je největší velkoobchod s kvalitní českou a evropskou textilní galanterií.... více ...
S jakými ptáky se na jaře setkáte v zahradě nejčastěji Kdy začíná jaro? Oficiálně prvním jarním dnem, který je určen astronomickým... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: