Více informací
O dětech

​Parkour - svět pohybu


​Parkour - svět pohybu Pojďte se hýbat s námi! Hledáte nějakou pohybovou aktivitu, ale nechcete běhat maratony, chodit plavat, či jenom cvičit v posilovně? Nebo hledáte zajímavý kroužek pro svoje děti? Pojďte s námi nahlédnout do světa parkouru, který Vás jistě hned tak neomrzí. Jdeme na to!

Parkour
Možná se ptáte, co to vlastně parkour je? Nebo o něm už víte, ale nemáte tušení kde se můžete začít učit, či se setkat s nějakým profíkem? Jedná se o fyzickou disciplínu, kdy jedinec překonává různé překážky, může se jednat o ploty, vyvýšené zídky a v podstatě všechno, co Vás napadne. Řadíme sem i akrobacii, či různá salta, nebo triky. Začít může opravdu každý, každý si najde něco, co ho bude bavit. Největší zájem mají ale samozřejmě děti, či mladí lidé, a proto tu je také společnost nesoucí název ZOHIR. Jedná se o tým, který se snaží vzdělávat především mladou generaci v tělocviku a obecně sportu-konkrétněji parkouru. Mají mnoholeté zkušenosti a správné způsoby a efektivní metody v tréninku jsou jedněmi z jejich priorit. Tyto důvody pak snižují riziko zranění při tomto sportu a výsledky se začnou projevovat na každém.



ZOHIR
V současnosti, ZOHIR pořádá nepřeberné množství akcí, jako například campy, workshopy, víkendové akce, kroužky a snaží se předávat zkušenosti dál. Mezi nejznámější akce patří asi ZOHIRCAMP, který se stal velice úspěšným. Vybrat můžete ze dvou variant. Pokud je Vaše dítě začátečník, bude pro něj vhodný letní parkourový tábor, během kterého se naučí všechny základní techniky a samozřejmě tu bude i spousta dalších aktivit např. vytrvalostní tréninky, aktivní regenerace apod. Co stojí za zmínku určitě je, že celý tábor je provázen velkou hrou Urban Ninja. Pro vysvětlení: jedná se o hru během, které si děti mají osvojovat dovednosti ninjů-tudíž silné tělo bude zapotřebí a nejen to, nezapomínejte na silného ducha. Zábavu si tu užije každý. Jestliže patříte mezi ty zkušené zamiřte na letní parkourové soustředění. Zde se posunete trochu dále a budete trénovat ty složitější triky. Mezi ty běžně prováděné je zahrnut třeba backflip (salto vzad), dále boční přetočení, nebo precisionjump (skok dbající hlavně na přesnost např. z jednoho obrubníku přeskočíte snožmo na druhý obrubník-třeba 0,5 metru vzdálený, pomocí špiček). A samozřejmě mnoho dalších akrobatických cviků, posilování a podobně. Jedná se o intenzivní soustředění, a je vhodné opravdu pro ty, kteří už jsou nějak fyzicky zdatní a mají minimálně začátky za sebou. Součástí těchto akcí, je také poznávání nových přátel, a hlavně spousta zábavy a srandy.



Kroužek
Jestliže chcete pro své dítě pravidelnou aktivitu, je tento kroužek právě pro Vás. Lekce jsou pravidelné a trvají padesát pět minut. Děti se učí hezky od základů a postupně nabývají na znalostech. Tréninky probíhají v tělocvičně, takže je k dispozici spousta pomůcek, jako například žíněnky a další náčiní. Skupinu vždy vede někdo ze zkušených trenérů s dlouhodobými zkušenostmi. Tento kroužek vznikl od parkouristů pro parkouristy, jak ZOHIR zmiňuje.

Kam ve volném čase v Plzni, nebo Jihlavě?
Potkat se můžeme třeba na workshopu ZOHIR, tak si přijďte zacvičit s námi. Workshopy jsou jednodenní akce, které se konají o víkendu (trénink většinou v tělocvičně). Přijít můžete všichni, jak holky, tak kluci, jak začátečníci, tak pokročilí. Parkour Plzeň je tu pro Vás a rádi Vás uvidíme! A kde je možné v Plzni pravidelně trénovat? Tady je pár tipů: Flux Park Krašovská – tady máte vstup zdarma a najdete tu velké hřiště a spoustu zdí, hrazd, či balančních trubek, které čekají na překonání. Zajímavý místem je také Jump Park-je to asi nejlepší místo pro trénink skoků-v případě pádů, Vám totiž měkounká pěna zajistí příjemný dopad. Pokud by Vás tento sport nadchl natolik, že byste nechtěly zkoušet jen místní workshopy, a jestliže máte čas jen o víkendu-nevěště hlavu. Zamiřte do dálkové školy. Jedná se o vícero dní, ve kterých se uskuteční tréninky, dny jsou rozděleny efektivně zároveň s tréninky, jedná se o tzv. tréninkové bloky, vše se skvěle doplňuje. Zde v Plzni můžete zamířit také do Škoda Sport parku, kde se nachází parádní lezecká stěna. Dále je tu třeba in-line dráha a skatepark.

Jihlava
V Jihlavě se do překonávání překážek všeho typu za pomocí svého těla můžete pustit také. Kromě toho tu na Vás čeká mnoho kulturních (muzeum Vysočiny, Horácké divadlo, galerie) i sportovních akcí nevyjímaje parkouru. Mezi zdejší známý sportovní tým patří například: Dukla-hokejový klub. Ve městě najdete katakomby a celé místo má silnou historii až ze třináctého století. V okolí můžete naplánovat výlet v překrásné Českomoravské vrchovině, která je vhodná pro turisty. Parkour Jihlava je tu samozřejmě také, spolu se společností ZOHIR, takže se můžete těšit na již zmiňované workshopy, dálkové školy, ale i kroužky, které jsou přístupné dětem od osmi let.

Pojďte se stát členem ZOHIR Family!

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Josef Rožný napsal:
26.11.2019 11:05:19
Zohir je vynikajíci parkour společnost. Moje dítě ji navštevuje v Plzni. Škoda, že nejsou i v Ostravě.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: