Více informací
O dětech

Vánoční koledy


Klíčová slova
Vánoce, koledy, písničky
Vánoční koledy Koledy slyšíme všude kolem nás. Vánoční čas je vplném proudu. Co vy? Už si také doma zpíváte "Nám, nám narodila se..." nebo si posloucháte tyto příjemné vánoční písničky v klidu domova? Koledy se nás často dotýkají hluboko v srdci, i když je znáte opravdu zpaměti a slyšíte je snad po tisící. Koledy v sobě skrývají střípek porozumění a sounáležitosti.



Vánoční hudba
Tradice vánočních písní přetvrávají téměř tisíc let. Spadají mezi ně gregoriánské chorály, latinské písně středověku, barokní písně až vánoční lidové zpěvy. Jedno mají společné - lásku k betlémskému děťátku, mnoho radosti, lásky, naděje a těšení se na svátky.
Křesťanské Vánoce do sebe vstřebaly řadu zvyků spojených s oslavou zimního slunovratu. Lidová víra připisovala vánočním koledním obchůzkám magickou moc a velký význam. Měly přinést zdraví, štěstí a blahobyt do každé domácnosti a každého stavení. Na koledu se chodilo nejen na Štedrý večer, ale také na svátek sv. Štěpána, na Nový rok a na den Třech králů. 

Koledy
Název koledy vznikl z latinského slova Calendae (kalendy) podle názoru L. Niederleho, které označují první lednové dny, kdy se slavil slunovrat. Tímto slovem se ale označoval i každý první den měsíce, staroslověnské slovo koleda znamenalo prý také novoroční den. Ve Francii v Provenci se Vánocům říkalo Calendo, v Anglii se o Vánocích zpívaly carols apod.
Koledy jsou jednou z nejrozšířenějších vánočních kratochvílí, které se po Evropě v době středověku šířili po celé Evropě. O vánočních svátcích byly slyšet na trzích (tak je tomu do dnešního dne), v šencích, klášterech, domech bohatých měšťanů i šlechtických palácích.

Anglické národní koledy
Jsou doloženy již od 15. století. Byly to velice oblíbené světské písně, které byly upraveny pro vánoční potřebu nebo umělé vánoční písně v lidovém duchu. S anglickými Vánocemi je spjata koleda Good King Wenceslas opěvující českého království svatého Václava. Svatováclavská koleda je i dnes o svátku sv. Štěpána, kdy prý dobrotivý král navštěvoval příbytky nuzáků, slyšet na dělnických předměstích Manchesteru.

Německé koledy
Vánoční písně milovali i v Německu. Jedna z nejstarších německých koled je o Josefovi, z roku 1500.
Např. píseň Tichá noc (Stille Nacht) poprvé zazněla o Vánocích roku 1818.

Jak to bylo v Čechách?
Zpívání koled je doloženo ještě v předhusitských dobách. Vše to začalo mnichem Janem z Holešova, který sepsal v Břevnovském klášteře více než před půl tisíciletím spis Štědrý večer. Známá koleda Narodil se Kristus Pán vznikla z latinské duchovní písně Ave hierarchie coelestis.

Do vánočních koled se můžete zaposlouchat zde


 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: