Více informací
O dětech

​Jak napsat motivační dopis


Klíčová slova
škola, dopis, zaměstnání
​Jak napsat motivační dopis Motivační dopis slouží ke sdělení většinou zaměstnavateli, proč jste vhodným potencionálním budoucím pracovníkem na danou pozici. Proč by firma měla přijmout zrovna vás a ne někoho jiného. Dobře napsaný motivační dopis je jakousi pomyslnou bránou do zaměstnání. Co má být v motivačním dopise se dozvíte v následujících řádcích.
 
Dopis
Motivační dopis má být psán stručně, jasně a přehledně. Klidně můžete přistoupit rovnou k věci a nemusíte zmiňovat „omáčku“ ohledně toho, proč se na ně obracíte, z jakého důvodu jim píšete apod. Personalisté nemají čas na čtení sáhodlouhých dopisů, ale potřebují vybrat kvalitní uchazeče, kteří vědí, co chtějí.
Samozřejmě, že motivační dopis nenahrazuje životopis. V dopise uvádějte pracovní dovednosti a vaše úspěchy. Není od věci zmínit fakt, že znáte firmu nebo přímo obor, o který se zajímáte. Při psaní dopisu se zaměřte také na to, co byste mohli pro firmu udělat, jakým byste pro ně byli přínosem a naopak co ona může nabídnout vám.
Na co byste opravdu neměli zapomenout? Samozřejmě o žádost o pohovor a vlastnoruční podpis.
 
Jak na to?
Dopis by měl být stručný, zaujmout zaměstnavatele (personalistu), konkrétní, jasný a v každém případě bez pravopisných chyb, překlepů a škrtání.
Dopis je vhodné adresovat přímo konkrétní osobě.
 
Co ano a co ne!
Do motivačního dopisu nepatří negativní přístup, kritika, zoufalost nebo opakování údajů z životopisu. Jistě není vhodné psát věty typu: „Už rok hledám práci a chtěl bych to zkusit ve vaší firmě…“ Vhodné věty do dopisu jsou: „… protože chci pracovat s lidmi… protože rád pomáhám lidem… protože mohu uplatit své zkušenosti…“ apod.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: