Více informací
O dětech

​Kojení aneb jak správně kojit


​Kojení aneb jak správně kojit Kojení je důležité nejen pro dítě, ale i pro matku. Kojení je totiž ten nejlepší způsob krmení pro každé miminko. Mimo to poskytuje mnoho výhod. Snižuje riziko náhlého úmrtí kojence, snižuje riziko vzniku infekčních i alergických onemocnění, zlepšuje rozvoj mentálních schopností apod.
 
Proč kojit?
Kojení je přirozený způsob obživy dítěte mateřským mlékem z prsu matky. Dokáže dítě uspokojit nejen v oblasti hladu a zahnání žízně. Má i důležitou roli, co se fyzického kontaktu s matkou a psychické pohody týká.  Všimli jste si, že se miminka u prsu vždy zklidní? Kojením dochází mezi matkou a dítětem k velkému citovému poutu. Kojení mimo jiné pomáhá s regulací dýchání, srdeční činnosti a tělesné teploty. Mnohé maminky využívají kojení k uspávání dítěte. Kdo nad kojením ohrnuje nos, vězte, že je to velmi přirozený a normální proces. Každá novopečená maminka je po porodu připravena kojit po prvních 6 měsících dítěte. Věděli jste o tom, že Mezinárodní zdravotnická organizace a Česká pediatrická společnost doporučuje kojit do dvou let i déle. Jak dlouho jste kojili vy?

Správné kojení
Základním předpokladem dobrého kojení je začít kojit do 30 minut po porodu. Nejpozději, kdy položit dítě k prsu matky je cca 2 hodiny po porodu, ale mějte na paměti, že čím dřív, tím líp. Je velmi důležité kojit tak často, jak dítě projevuje zájem. Dle zkušeností a „tabulek“ je vhodné přikládat dítě k prsu každé 3 hodiny. Kojení by nemělo být bolestivé, na výběr máte z celé řady metod a poloh kojení.

Jak kojit?
Poloha při kojení musí být vždy pohodlná nejen pro vás jako matku, ale zejména i pro vaše miminko. Děti nemají rády hluk, vyberte si tedy klidné místo. Existuje několik variant kojení bez bolesti. Poloha v sedě, vleže, tanečníka, fotbalová poloha a mnoho dalších. Pro mě byla nejlepší metoda položit dítě na kojící polštář, kde se mimo jiné miminku navodí stejné pocity, jako mělo u maminky v bříšku. Jak správně přiložit dítě k prsu? Pozorujte během kojení miminko, aby rty mělo obepnuté kolem bradavky a část dvorce, zatímco nos, ústa a brada by se měla dotýkat prsu. Zpočátku přikládejte miminko vždy k oběma prsům, později je vhodné prsa střídat. Na co po kojení nesmíte zapomenout, je nechat vašeho jedlíky odříhnout.
Kojení je nejlepší způsob výživy, který může maminka dopřát svému dítěti pro jeho správný růst a vývoj. Je zdravé nejen pro dítě, ale i pro ni samotnou.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: