Více informací
O dětech

​Pleny – jednorázové nebo látkové?


Klíčová slova
Pleny, plínky, látkové, jednorázové, životní prostředí
​Pleny – jednorázové nebo látkové? autor: Audrey
 
Látkové pleny
Možná jste ve vašem dětství právě na těchto plínkách vyrůstali. Existoval pouze jeden druh látkových plen. V dnešní době je tomu jinak. Doba jde neustále dopředu a samozřejmě se značně rozrůstají výrobci plen.
Vícevrstvé látkové pleny jsou ze dvou částí – kalhotek a tzv. svrchňáčků (nepromokavá vrstva). Vychází levněji, protože svrchních nepromokavých kalhotek nemusíte mít tolik jako těch savých. Postačí vám 3-4 kusy.
All in one – tzv. AIO pleny. Kalhotky jsou z jedné strany nepromokavé a z druhé naopak savé. Na první pohled vám mohou připadat jako jednorázové kalhotky. AIO pleny jsou poměrně drahé, zato velice krásné a komfortní, zejména co se přebalování týká.
Cena látkových plen je o něco vyšší, než je tomu u jednorázových plen. Ale věřte mi, investovat se do zdraví a pohodlí dítěte vyplatí. Pro pohodlné „látkování“ budete do začátku potřebovat 15-20 plen a samozřejmě myslete i na velikosti plen (menší pro novorozence a postupek času pak samozřejmě větší).
 autor: Audrey
Péče o látkové pleny
Většina moderních látkových plen jde snadno vyprat a sušit v sušičce. Nevýhoda klasických látkových plen je délka schnutí - až 22 hodin. Pokud ale máte doma sušičku, máte vyhráno.
Další práce s látkovými plenami je jejich žehlení a skládání. Ale uvidíte, že časem si na tuto „práci“ navíc (oproti jednorázovým plenám) zvyknete.
 
Jednorázové pleny
Jednorázové plenky se neustále spotřebovávají a musíme je kupovat stále dokola. Doma musíte být stále ve střehu, jestli nedocházejí apod. Použité jednorázové plenky stačí pouze vyhodit do koše.
Výhody jednorázových plen:
-jednoduché používání
-méně časté přebalování
-venku stačí jen přebalit, plínku vyhodit a nemusíte ji nosit s sebou domů
Nevýhody jednorázových plen:
-vyšší cena
-velký dopad na životní prostředí
-méně časté přebalování než u klasických látkových plen
-vyšší teplota šourku u chlapečků, což může mít z dlouhodobého hlediska vliv na plodnost
 
Shrnutí
Je jen na vás, jakým plenám dáte přednost. Zdali vám záleží hlavně na zdraví dítěte, komfortu a nebo dáváte přednost vašemu pohodlí.
Maminky, které přihlíží na životní prostředí mají rozhodování podstatně jednodušší. Látkové pleny se sice musí prát a spotřebovává se při tom energie, voda a prací prostředek, přesto je jejich dopad na životní prostředí výrazně nižší. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: