Více informací
O dětech

Čtení – proč číst dětem?


Čtení – proč číst dětem? Dnešní doba klade vysoké nároky nejen na děti, ale zejména na rodiče. Jsou nuceni se orientovat ve velkém množství informací, které se k nim dostávají z různých zdrojů. V mnohých rodinách se stává, že děti převážejí z kroužku do kroužku. Jakmile takové dítě přijde domů, nezbývá mu mnoho času na volnou hru, činnost s rodiči a pomalu už ani na pohádku v TV.
 
Aktivita s rodiči
Čtení s rodiči před spaním. Víte jaké to má výhody? Pomáháme rozvoji řeči a její kultivaci. Mezi pátým a šestým rokem se zlepšením sluchového vnímání dochází k výraznému pokroku ve schopnosti rozlišovat jednotlivé hlásky sluchem. Dítě rozeznává hlásky sluchově blízké, je tak schopno samo opravovat svoji výslovnost. Dítě je schopno se vyjadřovat v rozvitých a gramaticky správných větách a souvětích, dovede již vyprávět pohádku či krátký příběh. Myšlení je ale stále vázáno na reálné předměty a jevy. (Vágnerová, 2005).
Okolo pátého roku by měla být řeč z hlediska výslovnosti bezchybná, v případě, že tak není, měli byste svěřit dítě do rukou logopeda. 
 
Předškolní věk
Učitelky mateřských škol mají mnohdy dlouhou a nesnadnou cestu, jak přimět děti mluvit a naučit je jazykové dovednosti. Některé děti nejsou schopny ani mezi sebou komunikovat, chybí jim patřičná slovní zásoba a schopnost smysluplně stavět věty.
 
Čtete vašim dětem před spaním? Znají vaše děti pohádky? Umí je vyprávět nebo popsat, jaká je jejich oblíbená pohádková postava? Každodenní čtení posiluje blízký kontakt rodiče s dítětem, kterého má dítě v tuto chvíli jen a jen pro sebe. I pár minut takového kontaktu je důležitých pro emoční vývoj, podporu vzájemných vztahů a vyjádřením lásky. Hlas matky nebo otce dítě uklidňuje, upevňuje jejich důvěrný vztah a to nejdůležitější, posiluje jejich vzájemné pouto. Dítě může při poslechu čtené pohádky pokládat otázky, malovat oblíbenou postavičku … Pokud si dítě ke čtení vezmete k sobě, všímají si textu při pohledu do knížky, z níž právě rodič čte.Čtení by mělo přinášet příjemný zážitek.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: