Více informací
Móda

​Jak si uklidit váš šatník, aby byl vždy přehledný – metoda Marie Kondo


​Jak si uklidit váš šatník, aby byl vždy přehledný – metoda Marie Kondo Metod, jak si uklidit šatník, aby byl na první pohled přehledný, existují stovky. Znáte ovšem metodu od Marie Kondo? Podle jména možná tušíte, že se jedná o Japonku. Japonci mají malé byty, takže v nich potřebují mít vždy uklizeno, čisto a přehledno.
 
Toho se nezbavím
Asi všechny ženy teď odsouhlasí fakt, že neradi vyhazujeme staré věci. Naopak Marie Kondo říká, že je nejlepší danou věc vzít do ruky, sebe sama se zeptat, zdali jí opravdu budeme potřebovat. Pokud je vaše odpověď jednoznačně NE nebo neutrální – vyhoďte jí. Pokud je vám to opravdu líto vyhodit, můžete danou věc věnovat např. kamarádce, dceři, mamince nebo na charitu. A teď si představte, že se každý den zbavíte alespoň jedné věci. Kolik věcí vyčistíte za rok? Ano, celkem 365 přebytečných věcí (a nebojte se, i v tom nejmenším bytě se najdou).
 
Krabice je mezisklad
I přes to všechno je vám líto věci vyhodit nebo někomu darovat? Nemůžete se rozloučit s tolik oblíbeným kašmírovým svetrem, který vám bohužel už není? Zkuste pokus číslo dvě. Uložte si tyto věci do krabice a ve skříni si nechte opravdu jen to, co budete nosit. Pokud v těchto krabicích zůstanou věci ležet bez povšimnutí půl roku nebo rok, šup s ní do kontejneru.
 
Hromada věci
Ať už se jedná o úklid šatníku nebo psacího stolu, je nutné nejprve celý prostor vyklidit a pak jednu po druhé vracet zpět. Doporučuji začít u mimosezónního oblečení. Jestliže začnete s tím, co se nosí, budete si často říkat: „To se mi ještě hodí ... to nebudu vyhazovat ... to je ještě moderní.. .“apod. V případě mimosezónního oblečení si vždy promítejte v hlavě tyto otázky: „Chci tento kabát na sobě vidět i příští zimu? Budu mít touhu si ho obléknout?“. Zabírá to.
 
Šatna aneb jak ji uspořádat
Chcete-li se dobře vyznat ve vaší šatně nebo skříni, do výše očí pověste na ramínka věci, které nosíte nejčastěji. Těžší oblečení složte do spodních šuplíků a částí skříně. Ty méně nošené svršky dejte do krabice, umístěte do horních polic. Doporučuji krabice popsat, abyste i po pár týdnech věděli, co v nich je.
 Při skládání věcí do samostatného šuplíku byste měli dbát na uspořádání věcí tak, abyste na první pohled viděli, co v něm je. Lepší je skládat věci na stojato místo naležato. Skládejte je do obdélníkovitého tvaru. Co se týká ponožek a punčocháčů, vždy je skládejte k sobě, ušetříte nejen místo, ale také váš čas při hledání páru.



Kdy začít s úklidem?
Teď zbývá poslední otázka. Kdy začnete s generálním úklidem domácnosti? Začněte hned a jako první u šatní skříně s oblečením, poté přejděte na knihy a nakonec se věnujte drobnostem.  Když totiž začnete úklid tříděním fotek nebo knih, zaseknete se u toho a do většího projektu se vám nebude chtít.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: