Více informací
Čtení

Víno patří do sklípku a do lednice


Víno patří do sklípku a do lednice Do klasické lednice patří jídlo, pro víno jsou určeny speciální vinotéky. Pokud máte možnost vlastnit malou vinotéku, jistě mi dáte za pravdu, že správně vychlazené víno má opravdu zcela jinou chuť než z ledničky. Vychutnejte si lahvinku vína při optimální teplotě i vy.
 
Skladování vína
Odborníci se shodují na tom, že je nejlepší skladovat vína ve sklepě, ale co mají dělat lidé, kteří bydlí v panelovém domě? Samozřejmě, že je můžete uložit do „sklepa“, ale bohužel tomu nedáte stejné teplotní podmínky, jako ve vinařském sklepě.
Domácí vinotéka je ideálním řešení do bytů i domů, kde si nemůžete vybudovat svůj vlastní vinný sklípek. Chladničky na víno se stávají v poslední době stále oblíbenějším doplňkem domácností. Na výběr máte z volně stojících typů, které se dají postavit téměř kamkoliv a také z věstavných vinoték, které můžete zabudovat např. do obývákové stěny.
 
Nalévání vína
Při nalévání vína dbejte na správný výběr sklenice. Stejně jako skladování, tak i servírování vína má svá pravidla. Sklenice na bílé víno jsou menší a tvarem připomínají tulipán. Naopak sklenice na červené víno je kulovitá a více otevřená. Pro šumivá vína nebo šampaňské vyberte tzv. flétny. Starší vína doporučuji přelít z lahve do karafy, díky čemuž oddělíte víno od usazenin. Do karafy je vhodné přelévat také mladá červená vína, která při kontaktu se vzduchem rozvinou své aroma.
 
Je libo bublinky?
Šumivá vína patří do skupiny alkoholicých nápojů, kam patří sekty a šampaňské. Rozdíl mezi šampaňským a sektem je ale značný. Promítá se jak v chuti, tak i v ceně. Za láhev pravého šampaňského zaplatíte o pár set korun více. Splní-li základní víno podmínky kvality, dle vinařského zákonu je možné šumivé víno označovat jako sekt. Šampaňská jsou vína s označením "Champagne" a mohou se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Campagne-Ardenne. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří odrůd, jimiž jsou rulandské modré, mlynářka a Chardonnay.
 
Červené nebo bílé?
Červené víno má své typické aroma – peckoviny, bobuloviny a černý rybíz. Některá vína z dřevěných barrique sudů v sobě nesou také vůně vanilky.
Bílá vína mají svěží aroma připomínající citrusové plody, pomeranče, citrusy, a luční kvítí. Chuť bílého vína je mnohdy kyselejší a ostřejší. V případě aromatických a sladkých vín je pak šťavnatá.
 
Burčák
A na co bychom neměli zapomenout? Co říkáte a burčák? Jedná se o částečně zkvašený mošt, který je zpracován z plodů vinné révy. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Doba, kdy se v ČR oficiálně začíná prodávat burčák je dokonce Českým vinařským zákonem přesně stanovena. Jedná se o období od 1. srpna do 30. listopadu daného roku. Tak honem, ať si ho ještě vychutnáte.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: