Více informací
Cestování

Turecko – extra výhodná dovolená


Turecko – extra výhodná dovolená Tento stát leží v jihozápadní Evropě patří mezi jeden z nejstarších trvale obydlených částí světa. Jestliže se rozhodnete do této krásné země podívat, můžete se těšit na Egejské, Středozemní, Černé a Marmarské moře a také průlivy Bospor a Dardanely. Zájezdy do ciziny a letní radovánky se stále plánují, tak neváhejte a pojďte nahlédnout dovnitř. Například taková all inclusive dovolená u moře v Turecku – to nezní špatně ne?

Dva světy
Ve státě nalezneme východní a centrální Anatolii. Centrální Anatolie je vymezena přibližně mezi městy Konya, Kayseri, Ankara (hlavní město). Místo, které je však turisty na této ploše nejčastěji navštěvováno se nazývá Kappadokie, a to z toho důvodu, protože se zde nacházejí skalní města, krásné kaňony (Ihlara) a dokonce i malované kostelíčky. Zajímavá jsou i podzemní města (například Derinkuyu, Kaymakli). Milovníky hor zajisté zaujmou sopky (např. Hasan). Do obtížného terénu bychom mohly zařadit soutěsku Kapuzbaşi. Východní Anatolie neboli Kurdistán je poměrně odlehlá oblast. Zde najdeme například jezero Van. Dovolená zde, musí být jistě krásná, ale nezapomínejte, že se tu teploty pohybují i kolem 40 stupňů celsia (spíše východní část). Najdeme zde nádherná města se zajímavými stavbami (palác).

Pergamon, autor: Foomandoonian, flickr.com
Pergamon, autor: Foomandoonian, flickr.com

Památky
Chattušaš - Jedná se o bývalé hlavní město Chetitů. Jsou zde zachovány části chrámů, opevnění i paláce.
Trója - Velice známá a legendami opletená a historiky probíraná – 4000 let stará. Dnes je to veliké archeologické naleziště. Mezi prvními tu kopal známý Heinrich Schliemann.
Mešita Selimiye - Tento dalo by se říci komplex – nezahrnoval pouze mešitu, ale i trh, školy, knihovnu a nádvoří. Je to známá stavba dřívějšího hlavního města Osmanské říše.
Pergamon a okolní krajina - Starověká obec, která se nachází ve vyvýšení. Dříve se jednalo o centrum helénistického království dnes je to město Bergama, patřící pod Turecko
Efez - Do památek UNESCO byl zapsán v roce 2015. Byly zde nalezeny některé zbytky amfiteátru, část Celsovy knihovny a také sloup z Artemidina chrámu (jeden z původních sedmi divů světa)
 
Zajímavosti
Dovolená v této nevšední zemi může být nezapomenutelným zážitkem, neměli byste tedy opomenout ani jejich zajímavé jídlo-takzvanou Baklavu. Jedná se o listové těsto, ve kterém je několik vrstev oříšků a ovoce. Při pečení se dobrůtka podlévá medem. Další zajímavostí je, že pokud v zemi napadne více jak pět centimetrů sněhu jsou zavřeny všechny školy a zastavena doprava. Ve společnosti není slušné nahlas smrkat, ale popotahování je celkem běžné. Ve všech restauracích se nesmí kouřit a u nás tak běžné sešlosti u piva se také nekonají. Namísto toho si občané raději zajdou na šálek dobrého čaje-do čajovny. Zde vydrží sedět s malinkým šálkem i celé hodiny. Jestliže Vás toto místo láká stále víc jukněte na nějaký last minute Turecko (nyní v nabídce i za výhodných 7000kč) a ozkoušejte si to na vlastní kůži.


Efez, autor: smak chwili, flickr.com

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: