Více informací
Bydlení

Rady při obnovování trávníku


Rady při obnovování trávníku

Přejete si hedvábnou zelenkavou trávu, jako z reklamy? Ale pořád se Vám nedaří udržovat, tu pěknou barvu, či jste dokonce zeleň něčím poškodili? Máme tu spoustu typů, jak se správně o trávník starat a především, jak ho renovovat. Pojďme se podívat, jak na to, aby byla Vaše zahrada opět dokonalá.

Vhodná doba na obnovu je právě koncem léta, jelikož přes horké měsíce dostává porost nejvíce zabrat. A to kvůli horku, častému sekání, ale samozřejmě i pošlapání. Jako péče pro krásnou barvu a hustotu, nestačí občasný deštík, či zalití. Navíc se během měsíců vytvoří na povrchu nepropustná vrstva, která se skládá z organických zbytků, mechu a tráva se tím dokonale dusí, není schopen vsakovat vodu, až dochází k jeho odumírání, což se zprvu projevuje například jako žloutnutí. Pokud se Vám toto děje je nutné začít s provzdušňováním.

Začněme tak, že si pořídíte vertikutátor, který Vám hodně pomůže s prací. Jedná se o stroj na první pohled podobný sekačce. Jeho funkce spočívá v tom, že nože přesekají travní odnože, tím je donutí k novému růstu. Potom je zelená plocha, jak by se mohlo zdát-zničená, protože jsou v ní díry, ale nebojte se, to byl účel. Díky dírám se dostane ke kořenům opět vláha, vzduch a potřebné živiny. Během čtrnácti dnů se dá travní porost opět dohromady a bude vypadat normálně. Vertikutátor navíc odstraní i horní “dusící” vrstvu, takže se tráva lépe regeneruje.

Jak s vertikutátorem zacházet?

Než začneme, je dobré rozmyslet si přesně den, kdy se do práce pustíme. Vhodná doba je do konce září, a jelikož by měla být zeleň, před akcí navlhčená, je dobré začít po dešti-tráva by měla být vysoká 3 až 4 centimetry. Nyní se pustíme do nastavování nožů-nastavíme je tak, aby se půdy dotýkaly, takže nikoli nad zem, či pod zem. Pokud bychom je daly příliš nízko, při práci poměrně dost poškodíme kořenový systém a tím pádem i rostlinu samotnou. Abyste si byli jisti, že jste zvolili správnou výšku, tak nože nastavujte na rovné a pevné ploše - například betonu. Ideální hloubka je přibližně 2-3 milimetry, této hloubky docílíte, již zmiňovaným - jen dotýkáním země. Vertikulace se provádí v podélných pásech. Pokud byste chtěli obnovovat větší plochu, kde plánujete celoplošné dosévání, je vhodné zvolit větší hloubku (nižší položení nožů). Pro regenerační obnovu můžete použít speciální trávníkovou směs, které jsou běžně dostupné v obchodech. Do konce října udržujte dostatečnou závlahu (vegetační období). Pokud nepotřebujete obnovit trávu, ale záhon, pořiďte si kultivátor.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: