Více informací
Bydlení

​Strojírenství svařování


​Strojírenství svařování Rozhlédněte se kolem sebe, všimli jste si, kolik věcí okolo vás je k sobě spojeno pevným svarem? Že ne? Tak se podívejte! Nerozebíratelný spoj dvou a více částí je opravdu na každém rohu. Svařovat lze nejen kovové, ale také nekovové materiály. Během svářování vždy dochází ke změně fyzikálních nebo mechanických vlastností základního materiálu. Určitě víte, že ten, kdo se profesně zabývá svářením kovů, se jmenuje svářeč. Znáte nějakého z vašeho okolí?
 
Obloukové svařováním
Pod názvem obloukové svařování se skrývá hned několik metod založených na stejném principu. Liší se pouze v použití různých typů svařovacích drátů a ochranných plynů. Např. plnou elektrodou v inertním plynu, plnou elektrodou v aktivním plynu, plněnou elektrodou v aktivním plynu a plněnou elektrodou v inertním plynu. Výhodou těchto metod jsou téměř nulové nároky na zručnost svářeče. Je to dáno automatickým podáváním svářecího drátu. Lze svařovat ve všech polohách a využívá se jak v dílně, tak na montáži.
Obloukové svařování netavící se elektrodou v ochranné atmosféře inertního plynu je znám také pod názvem svařování tig nebo wig. Při této metodě hoří elektrický oblouk mezi netavící se wolframovou elektrodou a základním materiálem. Nejčastěji se touto metodou svařuje hliník, hořčík a jeho slitiny, korozivzdorné oceli, mědi, bronzů, mosazi, zirkonu, titanu, molybdenu a dalších kovů s vysokým podílem kyslíku. Zmíněný přídavný materiál se přidává ručně. Metodou TIG se provádí velice kvalitní svary. Bohužel ji neumí každý, proto je nutná dobrá zručnost svářeče.


 
Další metody svařování
Mezi další známé metody svařování patří např. laserové svařování, kdy je materiál roztaven, jak už sám název napovídá, pomocí laseru. Svařování pod tavidlem, neboli APT metoda, která se používá zejména při stavbě lodí, mostů, trub apod. Svařování atomárním vodíkem je jedna z nejstarších metod (již od roku 1924), která se používá již minimálně. Plamenové svařování patří mezi také starší typy svařování, které v současné době ustupuje. Používá se už jen v opravárenství, při renovacích, klempířských a instalatérských pracích.
 
Během svařování se mohou vyskytnout okolnosti, které vedou ke vzniku nedokonalostí svaru (trhliny, póry, bubliny, zápaly, studené spoje, koncové krátery, apod.). Mimo to se jedná o poměrně nebezpečnou činnost, během které se očekává zručnost dotyčné osoby, která sváření provádí. Je lepší ponechat tuto práci zkušeným svářečům a kvalitním firmám.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: