Více informací
Bydlení

​Jídelna a kuchyně – srdce vašeho domova


​Jídelna a kuchyně – srdce vašeho domova Kuchyně a jídelna představuje jakousi rodinnou sounáležitost, místo setkávání, zábavy a odpočinku. Bez ohledu na to, zda se v obývacím pokoji pyšníte moderním krbem, je to především kuchyň a jídelna, která vytváří pocit rodinného zázemí. Je důležité se cítit při stolování pohodlně, příjemně, být v hezkém prostředí, obklopit se doplňky, které jsou funkční a líbí se.
 
Srdce domova
Místo setkání u jídla, pro návštěvy a společného kulinárního tvoření. Tradiční kuchyně jdou s dobou a neustále se vyvíjejí. Dříve než si začnete vybírat barevné provedení nebo styl vašeho kuchyňského budoáru, je třeba zvolit správné místo. Tato místnost se doporučuje umístit v blízkosti vstupu do domu. Proč? Od vchodových či vstupních dveří obvykle kráčíte přímo sem, abyste mohli odložit nákup. Nejlepší umístění je na severní nebo severovýchodní stranu. Naopak jižní a jihozápadní strana se moc nedoporučuje, jelikož by během vaření a stolování vznikala vyšší teplota a zbytečně byste si zhoršovali komfort.
S celou místností zkuste sladit i originální osvětlení nad jídelním stolem. Důležité je zvolit správný vzhled, tvar a velikost. Nesmí vám překážet a vrhat nechtěné stíny nebo vás naopak ostře oslňovat. Spodní část světla by měla být od stolu vzdálena cca 70 cm.
 
Změňte design
Ať už zařizujete zbrusu novou kuchyň či jídelnu, nebo tu původní chcete jen oživit, máme pro vás moderní, atraktivní a přitom vhodné řešení. Levné jídelní sety z kvalitních materiálů s co nejdelší životností v různém barevném provedení jsou vhodné do různých domácností. Hodí se jak do malých bytů, tak i do větších prostor v rodinných domech. Velmi elegantně a sofistikovaně působí tmavý nábytek, který ladí se všemi možnými detaily.
Nemusíte se bát ani barevnosti, naopak. Pokud je kuchyně s jídelnou součástí obývacího pokoje, je důležité sladění zařízení interiéru. Nechcete mít přece z vaší domácnosti „papouškov“ nebo „střelnici“. Vždy volte takové barvy a materiály, aby celý interiér působil harmonicky.
Základem každé jídelní sestavy je různě velký stůl s patřičným počtem židlí. Co se týče velikosti, odvíjí se zejména od dvou faktorů – od počtu členů v domácnosti a také neméně důležité dispozice a možností obytného prostoru.


 
Dobrou chuť
Velké prosvětlené místnosti jsou vhodné pro robustní kuchyně a jídelny. Moderní jídelní sety s jednoduchým designem pomáhají opticky zvětšit malé místnosti. Každá jídelna by měla být vybavena velkým jídelním stolem nebo alespoň pohodlným větším sezením či barovým pultem se židlemi. U prostorného stolu se lépe najíme a mimo to ho oceníme hlavně, když přijde návštěva nebo budeme mít větší rodinnou oslavu. Velká jídelna nám dovolí kulatý jídelní stůl, u kterého máme všichni k sobě blízko. Jídelní stoly s kruhovým tvarem navozují příjemnou harmonickou atmosféru. Kromě toho jsou bezpečné zejména pro malé děti (žádné ostré hrany). Naopak menší místnost bude vypadat lépe s obdélníkovým nebo čtvercovým stolem pro 4-6 osob. Zkuste si zapamatovat toto pravidlo – na jednu osobu sedící u stolu počítejte s plochou o šířce 60-80 cm. Jedná se o tzv. osobní prostor, který každý jedinec při štolování potřebuje. V malých jídelnách nám dostatek prostoru vyřeší rozkládací jídelní stůl.




Posaďte se
Správná židle je ta pohodlná. Ano je to tak. U jídelního stolu trávíme poměrně hodně času, proto musí být židle ve všech směrech příjemná. S židlí by se mělo dát dobře manipulovat, a to i např. jednou rukou, dát se zasunout, neměla by být příliš těžká a důležitý je také pohodlný sedák. Nejlepší jídelní židle pro starší lidi jsou s opěrkou na předloktí.
Jídelní židle by měly ladit nejen se stolem, ale i s celkovým vzhledem interiéru. Nabídka židlí je dnes opravdu široká, je z čeho vybírat.
Do menších bytů je stále trendy a asi nejpraktičtější řešení rohové jídelní lavice a sestavy. Nejen že vám ušetří spoustu místa, ale mimo jiné se na nich pohodlně sedí. Vyrábějí se v různém barevném provedení, celočalouněné, kožené anebo v kombinaci se dřevem.
Velmi IN jsou čalouněné židle, které působí reprezentativně a moderně. Nejširší tvarové a barevné možnosti nabízejí plastové židle, které se dají snadno udržovat, čistit a mají snazší manipulaci. Navíc bývají subtilnější a stohovatelné, čímž se stávají ideálním řešením v malých interiérech. Díky své barevné svěžesti vnesete do jídelny hravost, eleganci a styl.  

 
Barvy a materiály
V neposlední řadě myslete na zvolení materiálu a barev. Máte téměř neomezené možnosti výběru. Nejlepší je kombinovat dvě stejné barvy či prvky vyskytující se jak na stole, tak na židlích.
Nejběžnější jsou stoly dřevěné, skleněné, plastové, dřevotřískové nebo dokonce luxusnější kameninové. Co se týká variant pro sezení, nabízí se nejčastěji v kombinacích dřeva, kovu, koženky či plastu. O nábytek je vhodné se pravidelně starat, pečovat a ošetřovat. Využívejte vhodně zvolené přípravky na pravidelnou péči, či ochranné prvky jako ubrusy, prostírání, potahy aj. Nábytek Elegance vás bude inspirovat nejen co se barev týká. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Markéta Tučková napsal:
02.09.2021 13:07:04
S článkem musím maximáně souhlasit- jsme hodně aktivní, takže členové naší rodiny během dne pořád někde pobíhají, ale v poledne se u jídelního stolu vždy všichni sejdeme, což pro mě hodně znamená. Ještě že jsme pořídili velký dřevěný stůl, ke kterému se všichni vejdeme, a který je opravdu takovým srdcem našeho domova.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: