Více informací
Bydlení

Jak vyčistit koberec od moči?


Klíčová slova
moč, koberec, čištění, skvrna
 Jak vyčistit koberec od moči?

Máte štěňátko, kočičku nebo snad jiného domácího mazlíčka, který udělal loužičku na vašem koberci? Nechcete, aby vám koberec začal zapáchat a nedej bože, aby na něm vznikla nevzhledná skvrnka? Je nutno skvrnu co nejdříve vyčistit a my vám poradíme, jak na to. Následující řádky odhalí způsoby, jak vyčistit koberec do moči.
 
Metody čištění
Existuje několik způsobů, jak lze koberec od „čůránek“ vyčistit.

  1. Stačí na čerstvou loužičku položit suché bavlněné utěrky, co nejvíce přitisknout ke koberci a cca 10 minut nechat působit. Postup několikrát opakovat, dokud nebude koberec zcela suchý a do utěrek se vám již nebude nic nasávat. Postižené místo na koberce propláchněte vodou a poté odsajte. Nejlepší na tyt skvrny jsou vysavače s mokrým vysáváním.
  2. Pokud je loužička už v koberci hodně zasáklá, čištění a odstranění bývá pracnější. Skvrnu je nutno namočit vodou a poté aplikovat nějaký enzymatický čistič, na který následně položíte navlhčené utěrky. Tyto utěrky nechte na postiženém místě do druhého dne. Druhý den sundejte a vyčistěte koberec horkou vodou.

 
Domácí čisticí prostředek
Čisticí prostředky určeny speciálně na čištění koberců a skvrny od moči zakoupíte např. v domácích potřebách nebo ve drogerii. Pokud vám speciální chemické prostředky přijdou zbytečně předražené, můžete si ho snadno vyrobit.
Budete k tomu potřebovat 30 ml Peroxidu vodíku, 3 lžíce jedlé sody a zhruba kapku oblíbeného čisticího prostředku. Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady. Směs bude lehce pěnit, díky jedlé sodě. Po smíchání všech ingrediencí, nalijte tuto směs do rozprašovače, nastříkejte na postižené místo na koberci a nechte cca 1 hod působit. V místnosti nechte otevřené okno, důkladně větrejte. Po hodině by měla být skvrna pryč.
 
Dobrá rada
Když zjistíte, že je skvrna od moči čerstvá, snažte se ihned zabránit vsáknutí do vláken koberce a podkladu koberce. Využijte již zmíněné suché bavlněné nebo bílé papírové utěrky (bez potisku), co nejvíce přitiskněte, nechte co nejdéle působit. Pokud se jedná o menší koberec a lze nadzvednout, utěrky umístěte i pod něj, aby moč nasákl i ze spodní části.
Při čištění buďte trpěliví, je lepší udělat jednotlivé kroky a procesy i vícekrát za sebou, nebo je celé opakovat po několika dnech. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: