Více informací
Bydlení

​Smaltované nádobí – krásná dekorace


Klíčová slova
smalt, hrnce, nádobí, sběratelství
​Smaltované nádobí – krásná dekorace  Smaltované nádobí se postupem času stalo vyhledávaným sběratelským artiklem. I když ho mnozí z nás pamatují, jak v něm naše babičky a prababičky ještě vařily, dnes ho uvidíme spíše jako dekoraci v domě nebo na zahradě.
 

Smalt
Kdysi dávno se na ohništích a na kamnech vařilo v kovových nebo kameninových hrncích. Od pol. 19. století se začalo používat nádobí smaltované. Díky masivní průmyslové výrobě se smaltované nádobí dostalo snad do všech domácností.
Ze svého dětství si pamatuji smaltované hrnce, pánve, rendlíky, formy na bábovky, pekáče, hrnky, lívanečníky, cedníky, mísy, bandasky, naběračky a dokonce i džbány, pokličky, podnosy, dózy, různé schránky apod. Pamatuju si klasicky černý smaltovaný hrnek. Známé jsou i typické hrnky v modré, hnědé, zelené, žluté, červené ... barvě. Vzpomínáte na to, jak byly některé i pěkně ozdobeny obrázky?
 
Křehký materiál
Stejně tak jako si pamatuji barvu smaltu, vzpomínám si, že skoro každý hrnec byl ozdoben černou ošklivou „odřeninou“ a „odloupnutím“. Smalt je zdravotně nezávadný materiál, trvanlivý a i barva vydrží dlouho, jen má jednu nevýhodu – křehkost. Když se z plechové nebo litinové nádoby smalt odloupne, je lepší ho přestat používat na vaření. Odhalený kov totiž může do jídla uvolňovat jedovaté látky, které škodí našemu zdraví.
Hrnce se tak z kuchyně přenesly na zahradu a používaly se např. na šrot, nádoba pro krmení domácích zvířat, na zrní apod.
V oprýskaných hrncích se také např. bělilo prádlo a ve své konečné fázi končily jako „bábovky“ na pískovištích a v holčičích venkovních kuchyňkách.
 
Misky a hrnce do sbírky
V dnešní době plní tyto staré nádoby, hrnky, hrnce apod. svou další funkci v životě smaltovaného nádobí. Sázejí se do nich petúnie a muškáty a zdobí jimi okna a zápraží stylových chalup. Do smaltovaných konviček a džbánků si lidé trhají květiny. A pyšné majitelky starého smaltovaného nádobí si jimi zdobí kuchyně a různé zákoutí na zahradách. Větší nádoby si vystačí samy sebou a nemusí se ničím vyplňovat. Dokážou upoutat na první pohled!
 
Muzeum a nákupy
Pokud chcete, podívejte se do starých antických obchodů, máte velkou šanci narazit na opravdu úžasný kousek. Navíc i v dnešní době si můžete do kuchyně pořídit úplně nové smaltované nádobí. Je stále v prodeji.
V případě, že byste chtěli nakouknout pod pokličku různých typů smaltovaných kousků, doporučuji muzeum smaltovaného nádobí v Netvořicích blízko Benešova. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: