Více informací
Bydlení

​Ručníky a osušky – jak si správně vybrat?


​Ručníky a osušky – jak si správně vybrat? Koupelnové textilie jsou součástí každé domácnosti. V interiéru splňují hlavně praktickou neboli užitkovou stránku. V dnešní době hrají i estetickou úlohu. Před tím, než si vyberete ručníky či osušky do vaší koupelny, myslete na to, že je používáte několikrát denně. Na utření rukou, celého těla, osušení obličeje apod.
 
Není ručník jako ručník
To, že je každý ručník jiný, jistě víte. Většinou to poznáte až ve chvíli, kdy se s ním v koupelně utíráte. Buď je velice příjemný na dotek, jemný, krásně a příjemně z vás utře stékající vodu, anebo je bohužel drsný, a vodu z vás nesetře, naopak jí po vás ještě více roztírá.
To, jaký ručník je, poznáte také při praní. Praní totiž každá osuška a ručník snáší jinak. Dobré ručníky jej vždy zvládnou a vydrží…
Koupelnové ručníky a osušky se od sebe liší materiálovým provedením a barevným zpracováním.
 
Správný výběr
Ručníky a osušky bychom měli vybírat s ohledem na jejich jemný povrch, savost a v neposlední řadě také podle stylu a designu, který se nám líbí. Je třeba, aby vám byly maximálně příjemné a pohodlné na dotek. Při výběru se zaměřte zejména na gramáž, u které platí, že čím je její hodnota vyšší, tím jsou ručníky lepší a odolnější proti mechanickému poškození. Pokud chcete, aby vaše froté ručníky splnily hlavně svou funkční část, tj. savost a příjemný povrch, pak máte z čeho vybírat. Nejlepší jsou výrobky o gramáži 450 g/m2 a výše, stupeň nadýchanosti vám udává výška vlasu. Čím je výška vyšší, tím je ručník měkčí, nadýchanější, s vyšší savostí a dobrou schopností absorbovat vodu. Čím je výška vlasu kratší a hustší, tím je příjemnější na masáž.
 
Ručníky a osušky
Osušky mají větší rozměry a pro mnohé z nás tak poskytují větší komfort. Vybírejte je vždy u ověřených prodejců. Specialistou v oblasti bytového textilu je internetový obchod RodinneBaleni.cz, který přináší nejen funkční froté ručníky standard, froté ručníky české výroby, ale také froté osušky standard, froté osušky české výroby, plážové osušky a dětské osušky, ponča a dětské ručníky.



Správná péče
Při prvním praní se může stát, že se vám ručníky a osušky trochu srazí. Nemusíte se bát, že jste je zničili, jedná se normální efekt, kdy dojde k povolení volných vláken a naopak se srazí a utáhnou ta ostatní. Tímto efektem poznáte, že vám ručníky vydrží po delší dobu.
V případě, že vám ručníky tzv. žmolkují, nemusíte se také ničeho obávat. Zhruba po šestém praní přestanou.
Po nákupu nových ručníku je jednou nebo dvakrát vyperte a nechte volně usušit (sušení na radiátoru také není vhodné, neboť přesušení vláknům škodí a mohla by se tak polámat). Jestliže vám ručníky připadají hrubé a tvrdé, použijte sušičku prádla, která je změkčí a na dotek opět zpříjemní. Nepřehánějte to s pracím práškem a aviváž raději nepoužívejte. Uvádí se, že aviváž slepuje vlákna a může mít i nepříznivý vliv na hebkost osušek a ručníků.
Co nikdy ručníkům nedělejte – nežehlete je! Vysoká teplota jim škodí, ztrácí potřebnou savost.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: