Více informací
Zvířata

Jak založit akvárium


Jak založit akvárium Akvaristika je založena na souhře správného vybavení a také na dodržení určitých postupů. Bez toho si krásné a funkční akvárium nezaložíte. Přečtěte si, kam umístit akvárium, co všechno k němu potřebujete a jak máte postupovat při jeho zakládání. Díky tomu se vyhnete zbytečným přešlapům a rychle si vytvoříte akvárium, na které budete náležitě pyšní.

Neonky v akvárium
 
Na co myslet před založením akvária
Dříve, než začnete zjišťovat, jak založit akvárium, rozmyslete si, kam ho umístíte. Dobře si přeměřte místo, které na nádrž máte. Jeho velikost ovlivní charakter nádrže, chované druhy a jejich množství. Akvárium umístěte dál od oken a dveří, nejlépe na méně frekventované místo. Častý pohyb okolo akvária je pro rybičky stresující. Ideální místo pro akvárium je tmavý a klidný kout.
 
Co je potřeba k založení akvária
K úspěšnému založení dobře fungujícího akvária potřebujete v první řadě správné vybavení, které spolu bude ladit.
 
  • Základním stavebním kamenem je samotná nádrž. Akvárium vybírejte podle druhu a počtu živočichů, jaké chcete chovat, a také podle místa, které na něj máte.
  • Filtr do akvária pečuje o čistotu vody a je nezbytnou součástí každé nádrže. Bez něj by se voda stala pro ryby toxickou. Filtr vybírejte podle výkonu tak, aby zvládl přefiltrovat celý objem akvária přibližně 5× za hodinu.
  • Topítko potřebujete k ohřevu vody v akváriu.
  • Osvětlení akvária podporuje růst rostlin i vybarvení ryb.
  • Na dno akvária si pořiďte štěrk, písek a substrát, který pomůže rostlinám zakořenit.
  • Abyste živočichům dodali soukromí, zasaďte do akvária živé nebo umělé rostliny a přidejte také dekorace, které slouží jako úkryt.

Pokud tápete při výběru vybavení, přečtěte si podrobnější informace o tom, co je potřeba k založení akvária.
 
Jak založit akvárium – postup
  1. Nové akvárium důkladně vymyjte teplou vodou. Nepoužívejte žádné čističe ani chemické látky.
  2. Rozvrhněte si, kde co bude. Rozmyslete si, kam vysadíte rostliny, kde budou dekorace a na jakém místě budete mít filtr a topítko. TIP: Větší druhy rostlin sázejte dozadu a menší do přední části. Vytvoříte tak přirozené pozadí a zároveň uvidíte na rybičky.
  3. V místech výsadby nasypejte na dno substrát pro akvarijní rostliny, který jim pomůže lépe zakořenit. Pokud jste zvolili umělé rostliny, vysypejte dno pískem nebo štěrkem.
  4. Zasaďte rostliny. Živé rostlinky vytáhněte z květináčků, opatrně odstraňte minerální vatu, zasaďte je do substrátu a přihrňte. Potom přisypte a rozhrňte vybraný štěrk/písek. Umělé rostliny jen ukotvěte do štěrku/písku.
  5. Mezi rostliny uložte kameny, kořeny a dekorace tak, aby mohly živočichům nabídnout drahocenný úkryt.
  6. Nainstalujte filtr a topítko. Před instalací si dobře přečtěte návod k použití a řiďte se jím. Každé zařízení funguje trochu jinak a špatným zacházením byste ho mohli poškodit.
  7. Opatrně napusťte vodu o teplotě zhruba 25 stupňů. Aby vám tekoucí voda nerozvířila štěrk a pečlivě vytvořenou kompozici, položte na dno keramický talířek a pomalu na něj nalévejte vodu. Proud se tak rozptýlí a nenaruší to, co jste dosud vybudovali.
  8. Dejte akváriu čas. Napuštěné akvárium potřebuje zhruba 4 týdny k tomu, aby se zaběhlo. Pokud spěcháte, můžete celý proces urychlit použitím akvarijní chemie, která podpoří množení užitečných bakterií a tvorbě mikroklimatu. V tom případě čas zkrátíte na 1 až 3 dny.
  9. Rybičky a jiné akvarijní živočichy vypouštějte až do zaběhlého akvária.
Akvarijní rybičky
 
Zlatý hřeb – výběr akvarijních živočichů
Pořízení akvarijních živočichů přichází na řadu teprve po pár dnech nebo týdnech, kdy je už nové akvárium hezky zaběhlé a připravené. U vybraných druhů si předem zjistěte, co potřebují, čím se živí a jestli zvládají soužití s jinými živočichy. Počítejte s tím, že různí živočichové mají různé nároky na životní prostor a podmínky A ne všechny druhy mohou žít pospolu.
Pokud potřebujete pomoct s výběrem vhodných rybiček, krevetek a dalších živočichů, stavte se do nejbližší prodejny chovatelských potřeb, kde vám představí jednotlivé druhy a poradí s chovem. Vyhnete se tak zbytečným přešlapům a nechtěným úhynům nových mazlíčků.
 
Jak správně vypustit rybičky do akvária
Před vypuštěním nových obyvatel do akvária je postupně aklimatizujte. Uzavřený sáček, ve kterém si nové mazlíčky přivezete z obchodu, vložte na 20 minut do akvária. Teplota vody v sáčku se tak vyrovná té v akváriu. Poté ho nařízněte a přilijte do něj trochu vody z akvária. Opět dejte rybičkám chvilku, aby si zvykly. A až pak je vylovte pomocí akvarijní síťky a vypusťte do nádrže.


Teď už se můžete jen kochat svým novým akváriem. Kdybyste si nevěděli rady s chovem, obraťte se na zkušeného akvaristu nebo na specializovanou prodejnu s akvaristikou.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: