Více informací
Zdraví

Vši, aneb jak na ně


Vši, aneb jak na ně Veš dětská je obávaný parazit snad už od jakživa. Téměř každé dítě se s touto potvůrkou setkalo, a pokud ne, tak minimálně u svých kamarádů, či spolužáků. Dnes už máme spoustu-poměrně jednoduchých způsobů, jak se těchto breberek zbavit. Pojďme se podívat na některé z nich, pokud by to Vaše děti, či dokonce Vás samotné náhodou potkalo-není třeba panikařit.

Jak to zjistím?
Pedikulóza (zavšivení) je přenosné onemocnění a poznáme ho jednoduše tím, že se napadený jedinec drbe, nejčastěji ve vlasech, protože tam se parazité usazují. Veš se vyskytuje především u dětí, převážně u dívek s delšími kadeřemi. Děti si je snadno předávají ve školách, školkách, ale ani dovolená není výjimkou, když si spolu hrají dochází k častějšímu tělesnému kontaktu, než u dospělých a proto tento “brouček” napadá nejčastěji mladší věkové kategorie.



Co dělat, když je u dítěte objevím?
Jedním z prvních bodů, co byste měli udělat je oznámit to ve Vaší školce, škole, aby se předešlo nekontrolovanému rozmnožení i u ostatních-například spolužáků. Poté zajděte do lékárny a pořiďte nějaký přípravek (např. Speciální šampon), který vši postupně vyhubí. V lékárně Vám poradí, co je pro Vás nejlepší, takže se nebojte zeptat. Také by se Vám mohl hodit hřeben, který je dělaný přímo pro vyčesávání hnid. Jeho zuby jsou těsně u sebe, takže je schopen zachytit hnidy (vší vajíčka). Hřeben by měl být k dostání v lékárně, nebo i drogerii.



Je dobré všechno to zkombinovat-umýt hlavu, ošetřit zvláštním přípravkem, a také vyčesávat. Bude to trochu “piplačka”, protože parazité jsou maličtí, ale je to osvědčené. Posaďte si dítě, tak, aby mu to bylo pohodlné a jeho hlavu opřete třeba o sedadlo židle nebo na Váš klín a můžete se pustit do toho. Probírejte jednotlivé prameny, hledejte a vyčesávejte. Nejčastěji se vyskytují za ušima a na spodní části hlavy (u krční páteře). Objevené parazity splachujte do toalety, abyste předešli jejich dalšímu přenosu. Tyto procedury je třeba opakovat, česání i několikrát denně (záleží na rozsahu zavšivení).
Celý proces trvá běžně kolem čtrnácti dnů, a je nutné udržovat dítě v karanténě (minimálně od jeho vrstevníků), to bývá většinou nepříjemné, zejména pro menší a pubertální děti, protože se necítí nijak nemocní a zároveň musejí udržovat odstup od ostatních. Je možné, že se budou cítit trapně, stydlivě, či méněcenně, proto je důležité je s celým tématem důkladně seznámit, aby nedocházelo k nepříjemným situacím pro Všeho potomka, jak doma, tak později zpět ve společnosti.

Už je zase klid!
Jakmile se vší zbavíte, nezapomeňte vyčistit a vyprat na vysokou teplou všechny dětské lůžkoviny, plyšáky, koberce a podobně. Například povlečení (minimálně povlak pro polštář) byste měli měnit i v průběhu hubení, protože nějaký jedinec se snadno může zachytit i tady. Chce to pevné nervy a trpělivost.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: