Více informací
Zdraví

Vitamin K1, K2 a K3


Vitamin K1, K2 a K3 Zdravé kosti spojujeme především s dostatečnou konzumací vápníků. V 90. letech minulého století však bylo zjištěno, že k aktivaci proteinu ostokalcinu, který se nachází v kostech, je nutný málo známý vitamin K.
 
Vitamin K
Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil, že vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. Nejnovější studie navíc dokázaly, že nejde o jeden vitamin, ale skupinu sloučenin s podobnou strukturou, kdy rozlišujeme dva základní vitaminy – K1 a K2. A právě forma K2 je v této indikaci účinnější než vitamin K1.
 
K1 nebo K2
Vitamin K1 se nachází v zelené zelenině. Jeho vstřebatelnost z potraviny je ale pouze 10%. Vitamin K2 je produkován bakteriemi, a je tedy přítomen ve fermentovaných potravinách nebo v některých dlouho zrajících sýrech. Celkové množství vitaminu K2 například v sýru je sice nižší než vitaminu K1 v listové zelenině, ale je do těla vstřebáván všechen. Pokud chceme mít zdravé a silné kosti nyní i ve stáří, měli byste začít včas doplňovat nejen vápník, ale také vitamin K2 v kombinaci s vitaminem D3.

 

Obecně
Tento vitamin je rozpustný v tucích a má 3 formy (K1, K2 a K3). Tvoří se z bakterií v tenkém střevě. Vitamín K je potřebný zejména pro správnou činnost jater a také pro funkčnost srážlivosti krve. Potřebujeme ho hlavně proto, abychom nekrváceli, protože působí preventivně proti těmto problémům (krvácení z nosu, nadměrné menstruační krvácení, trombóza, vnitřní krvácení). Dále pomáhá vstřebávat vápník, se kterým pak společně působí na kosti, zamezuje řídnutí kostí a ovlivňuje jejich správný vývoj. Působí také preventivně proti vzniku rakoviny, podporuje srdeční funkce, ledviny a snižuje také hladinu špatného cholesterolu v krvi.
 
Kde ho najdeme?
Vitamín K se nachází v listové zelenině (špenát, salát), luštěninách, brokolici, tuřínu, kapustě, květáku, mase, obilných a mléčných výrobcích (jogurty, podmáslí, acidofilní mléko) bramborách, rostlinných olejích, vnitřnostech, mořských řasách, rajčatech, mrkvi, rybím tuku, sojovém oleji, ve vajíčkách a špatný vliv mají na vitamín K zvláště antibiotika, která jeho účinek výrazně snižují. Vitamín se neničí varem, vlhkostí, ani působením vzduchu, pouze pokud by byl dlouhodobě vystaven slunečnímu záření, jeho účinek může být snížen.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: