Více informací
Zdraví

​Domácí násilí – fyzické a psychické


Klíčová slova
psychologie, domácí násilí, fyzické násilí, týrání, vztahy
​Domácí násilí – fyzické a psychické Domácí násilí je v dnešní době stále více probírané téma. Čím dál častěji je zmiňováno ve všech možných mediích. Týrání, k němuž dochází mezi partnery za zavřenými dveřmi. Domov má symbolizovat lásku a bezpečí, přesto se za nimi děje „toto“. Je to smutné, protože stále více žen má s domácím násilím zkušenosti.
 
Jak se pozná oběť
Ve druhé polovině listopadu proběhl Mezinárodní den proti násilí na ženách. Víte, jak se pozná, že ten, se kterým právě jdete na kávu nebo do restaurace, je oběť domácího násilí?
Dá se to poznat podle specifického chování, ženy dávají většinou vinu za agresivitu partnera samy sobě. Nechtějí své polovičce ublížit a najdou tisíce překážek k tomu, aby mohli svého partnera opustit. Když je člověk pořád dokola traumatizován, zužuje se mu vnímání nebezpečí. Neuvědomují si únikové cesty, když se jim otvírají a zůstávají po boku tyrana. Ženy nejčastěji vyhledávají pomoc, když už prožily brutální útok nebo vše zašlo za tzv. hranice. Zlomovým bodem také bývá to, kdy partner zaútočí a napadne děti.
 
Izolace a strach
Oběť bývá často izolovaná od svého okolí a bojí se situaci jakkoliv řešit. Většina násilníků se navíc snaží o to, aby před okolím vypadal bezchybně, láskyplně a nevinně. Mnohdy nenechá svou ženu ani zatelefonovat vlastní rodině, nebo pouze pokud má nad hovorem absolutní kontrolu.
Domácí násilí není pouze fyzické, ale také psychické. Je to šílené, neboť v extrémních případech dochází v takových situacích až k vraždě.
 

Opuštění
Když se týraná žena pokouší muže opustit, není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Mají spolu děti, chodí do zaměstnání, rodiče nebydlí blízko, nemohou tedy přerušit veškeré spojení se světem.
Když se žena spojí s pomocí, existuje spousta center, které se postarají o to, aby násilník ženu nemohl sledovat.
Nikdy se ženám nedoporučuje zůstávat s partnerem, který jí ubližuje – ať už psychicky nebo fyzicky. Situace se zhoršují a mnohdy vyústí až v tragédii. Ženy potřebují dostatek sil a vlastního přesvědčení, že opuštění takového partnera se jim uleví.
 
Před svatbou
Bohužel před svatbou se často nepozná, že partner má agresivní sklony, vše začíná v době, kdy má svou ženu ve „svých rukou“ a tzv. „jistou“. Velkou roli hraje láska, případné těhotenství nebo tlak okolí.
Navíc je charakteristické a typické pro domácí násilí to, že partner po svém agresivním výstupu začne být pozorný, chová se hezky, omlouvá se, lituje svého činu, snaží se přesvědčit ženu, že za své chování nemůže, jak se mu to ještě nikdy nestalo, že má problémy v práci apod. Žena mu odpustí, miluje ho, imponuje jí, vždyť on je přece tak hodný a může za to ona.
Týrání je jako houpačka, útoky jsou jednou větší, jednou menší a bohužel jako spirála se zvětšují.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


VTC nabízí široký výběr pomůcek pro tvořivé ručičky VTC a.s. je největší velkoobchod s kvalitní českou a evropskou textilní galanterií.... více ...
S jakými ptáky se na jaře setkáte v zahradě nejčastěji Kdy začíná jaro? Oficiálně prvním jarním dnem, který je určen astronomickým... více ...
Vyhněte se běžným chybám při výměně zámků a zabezpečte svůj domov proti nezvaným návštěvníkům. Věděli jste, že něco tak zdánlivě jednoduchého jako výměna zámků může mít... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Nejhledanější


Kontakt:

Najdete nás: