Více informací
Vaření

Dokonalá pěna na kávě nemusí být jen nedostižným snem. Poradíme, jakým chybám se vyhnout


Dokonalá pěna na kávě nemusí být jen nedostižným snem. Poradíme, jakým chybám se vyhnout

Divili byste se, kolik lidí dokáže tak jednoduchá věc, jako je šlehání mléka na kávu potrápit. Krásně nadýchanou mléčnou pěnu je potřeba umět. Je prakticky jedno, jakým způsobem ji vytvoříte, jde hlavně o to, dodržet několik jednoduchých pravidel a vyhnout se nejčastějším chybám.
 
Základem je kvalitní mléko a nádoba
Zkoušeli jste někdy šlehat trvanlivé polotučné mléko v keramické konvičce? Moc to nešlo, že? Mnohem lepší službu vám při šlehání udělá konvička nerezová, jejíž stěny lépe udrží alespoň v průběhu šlehání mléko chladné. A to je přesně to, co potřebujete. Důležité je samozřejmě mléko. Zapomeňte na krabicovou klasiku a kupte kvalitní čerstvé plnotučné mléko a opravdu dobře ho před šleháním vychlaďte. Jestliže připravujete mléko pomocí elektrického šlehače, stačí již jen zanořit vašeho pomocník a šlehat. Využíváte-li pro přípravu trysku na kávovaru, je potřeba ji před použitím důkladně profouknout. Jednak se zbavíte nežádoucích mikroorganismů, které by se dostaly do vašeho mléka, pak také získáte plný výkon trysky.
 
Nádobu s mlékem držte v klidu
Nádherná pěna pro přípravu dokonalé kávy nevznikne, budete-li s konvičkou během šlehání hýbat. Stačí opřít trysku kávovaru a hrdlo konvičky a počkat. Rozhodně není potřeba konvičkou pohybovat s cílem, aby se tryska dostala do všech míst. Tím pouze porušíte celý proces. Tryska má sama o sobě dostatečnou sílu, aby všechno mléko v konvičce dostatečně našlehala. Nádobu s mlékem je také potřeba držet ve správném úhlu, který by se měl pohybovat co nejblíže 45 °. Díky tomu zajistíte rovnoměrné prošlehání veškerého mléka v konvičce. Nevhodný úhel poznáte podle toho, že se začne ozývat nepříjemný chraplavý zvuk a v mléce začnou vznikat velké bubliny. Aby měla tryska šanci vytvořit v mléce vír potřebný pro dokonalé našlehání mléka, je potřeba ji umístit mírně ke straně konvičky. Ponoříte-li trysku do středu nádoby, mléko bude pouze uprostřed mírně bublat, ale tryska mu tu správnou pohybovou energii nebude mít šanci předat.
 
Jaké kávové nápoje vyžadují dobře našlehané mléko?
Jako první vás asi napadne Latte macchiato. To je na kvalitně našlehaném mléku postavené. Jeho několikavrstvá struktura skvěle vynikne v průhledných skleničkách na kávu s dvojitou stěnou. Právě ty jsou pro tento nápoj jako stvořené. Našlehané mléko ale uplatníte i v dalších kávových nápojích, například v Capuccinu a koneckonců, co vám brání ji přidat i do tradičního espressa? Fantazii a pokusům se v oblasti přípravy kávy meze nekladou.



Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: