Více informací
PR články

​Bezlepkové potraviny


Klíčová slova
Bezlepkové potraviny, lepek, tenké střevo, dieta, hubnutí, bílkoviny, celiaci, celiakie
​Bezlepkové potraviny Chronickým autoimunitním onemocněním tenkého střeva trpí v dnešní době spousta jedinců. Celiaci jsou citliví na směs bílkovin zvanou lepek, který je obsažen především v pšeničné mouce, žitu a ječmeni. V České republice je nemocný zhruba jeden člověk z dvou set. Tato choroba se může objevit v kterémkoliv věku.
 
Celiaci
Existuje zhruba 5 forem celiakální sprue. Nejčastěji se vyskytuje a projevuje malabsorpčním syndromem. Co to znamená? Jedná se o poruchu vstřebání živin v tenkém střevě. Pacienti bývají slabí, výrazně hubnou, kvůli poruchám vstřebávání vody mají průjmy žluté barvy a trpí chudokrevností. S anémií je spojena bledost pokožky a dušnost. Mívají různé kožní problémy, např. „prasklé koutky“, hnisavé záněty kůže, třepení nehtů, padání vlasů, mívají otoky, vzedmuté břicho apod. Z těchto uvedených příznaků se zdaleka nemusí objevit všechny najednou, ba dokonce se nemusí objevit vůbec.
U celiaků nedochází v těle ke vstřebávání vitamínu B12, K ani k vitamínu D.
Stav pacienta se výrazně zlepší po nasazení bezlepkové diety. Naopak ke zhoršení dochází po požití stravy, která obsahuje lepek.
 
Léčba celiakie
Základem léčby je bezlepková dieta, při které je nutné z jídelníčků zcela vyloučit pšeničnou, žitnou a ječnou mouku včetně potravin, které tyto složky obsahují. Dokonce ani v omáčkách, konzervách, uzeninách, pivu… Z počátku můžete dietu zkusit pouze na omezené potraviny.
 
Vhodné potraviny pro celiaky
I když se to na první pohled nezdá, máme k dispozici velké množství přirozeně bezlepkových potravin, které mohou nemocní konzumovat.
Mezi bezlepkové potraviny patří zelenina, ovoce, luštěniny, maso a ryby, dále např. sójová a rýžová mouka, rýže, kukuřice, bramborový a kukuřičný škrob, brambory atd. Co se týká alkoholu, víno i destiláty můžete pít s mírou. Omezuje se též konzumace mléčných výrobků.
Bohužel žádná léčba této nemoci doposud neexistuje, jediným způsobem, jak se komplikacím během této nemoci vyhnout, je dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. I když je dieta nutná dodržovat celoživotně, neděste se! V dnešní době máte spoustu možností, jak zdravě, chutně a hlavně bezpečně jíst. Nejedná se ani tak o dietu, jako spíš o speciální režim, který dnes dodržují nejen celiaci.
 

Speciální obchod
Zdraví je na prvním místě, je to to nejcennější pro každého z nás, proto bychom se o sebe měli starat a pečovat s láskou. Máte-li doma celiaka nebo jste to právě vy, kdo touto nemocí trpí, „ulehčíme vám život“ tím, že bezlepkové potraviny snadno pořídíte na jednom místě. Žádné běhání po městě, po obchodě, ale v klidu domova si vyberete a nakoupíte, na co máte chuť.
Stravujte se v dnešní uspěchané době zdravě a jezte potraviny, které prospívají vašemu zdraví. Bezlepkové potraviny vám pomohou k jednoduššímu trávení, urychlení vstřebávání důležitých minerálů a vitamínů v trávicím traktu.
V případě, že si upravíte váš jídelníček, napomůžete k lepšímu trávení, hubnutí, snížíte riziko cukrovky, srdečních chorob a dokonce i některých druhů rakoviny. 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: