Více informací
O dětech

​Kojení – problémy s kojením


Klíčová slova
kojení, bolest, bradavka, techniky kojení
​Kojení – problémy s kojením Je naprosto normální, když „čerstvá“ maminka v prvních týdnech po porodu cítí napětí a bolest v prsou. Maminky, které tuto situaci znají, mi dají za pravdu, že bolest ustupuje, až když začne mléko proudit ven. Nebojte se, tyto bolesti a tlak po dvou týdnech zcela vymizí.
 
Ragády na prsou
Bradavky jsou po porodu velice citlivé, jen si dávejte pozor, aby nebyly po vyndání z pusinky dítěte poraněné, zploštělé, s odřeninou nebo různě deformované. V případě, že je máte poraněné, ihned začněte situaci řešit ošetřením. Poraněné bradavky jsou příznakem špatného kojení, respektive špatným přiložením dítěte k prsu. Když dítě nesprávně přiložíte k bradavce, dojde k poranění bradavky. Různé techniky kojení budou sepsány v následujícím článku Techniky kojení.


 
Spouštění mléka
Pomalé nebo příliš rychlé spouštění mléka není pro dítě ideální. V případě ztuhlého a bolestivého prsu se doporučuje před kojením vypití teplého nápoje nebo přikládání teplého obkladu na prsa a lehce je masírovat. Naopak je tomu u rychlého spouštění, kdy je dítě zahlceno mlékem a nemůže se pořádně přisát a dýchat.
 
Málo mléka
Čím častěji dítě kojíte, tím více se vytváří nové mléko. Samozřejmě důležitou roli hraje také psychický stav, zdraví a vyčerpání maminky. Pocit nedostatku mléka souvisí s celou řadou situací, které nejdou všechny vyjmenovat. Hlavní roli hraje zmíněná psychika a sebedůvěra maminky ve schopnosti kojit. Od přírody jsou děti kojeny, tak proč byste to neměla zvládnout? Někdy bývají důvodem např. problémy při porodu, nesprávný postup v zahájení kojení na porodnici, zbytečné dokrmování apod. Při nedostatku mléka doporučují odborníci kojit až 12x za den a v noci cca 3x. Vím, že je to hodně vyčerpávající, ale jde přece o vaše dítě a jeho zdraví. Nedoporučují se používat láhve nebo dudlíky.
 
Ucpaný mlékovod
V případě, že máte jedno prso zarudlé, bolestivé a doprovází vás teplota, odborníci doporučují upravit techniku kojení. Nejlepší v takovém případě bude, obrátit se na laktační poradkyni, která vás může navštívit i u vás doma. Zvolte takovou polohu kojení, při které brada dítěte směřuje k bolavému místu. Během kojení lze přikládat studené obklady a naopak před kojením se doporučují obklady teplé. Nebojte se antibiotik, ty nebudou nutná, vystačíte si i paracetamolem.
 
Záněty
V případě vysoké horečky nad 38°C, třesu a pocitu schvácenosti doprovázeného horkým a bolestivým otokem prsu, doporučuji vyhledat lékaře. Pravděpodobně se jedná o zánět, na který je nutný předepsat antibiotika. Pomůže vám klid, odpočinek, obklady, časté kojení a prostředky které tiší bolest. 

foto: Flickr, commercial use and mods allowed

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: