Více informací
O dětech

Těhotenství - těhotná po třicítce


Těhotenství - těhotná po třicítce Není na tom nic zvláštního, hodně lidí si chce prodloužit mládí, studium nebo je láká cestování a na založení rodiny tak nezbývá čas. Samozřejmě to mohou být i jiné důvody, včetně zdravotních komplikací, proč zakládáte rodinu až po dosažení věku třicet let. Ti, kteří se pro těhoteství rozhodnou o něco později, než je obecně považováno za obvyklé, spadají automaticky do tzv. rizikové skupiny. Budoucí maminky a jejich miminka jsou neustále pod kontrolou a v té nejlepší péči. Kromě provádění veškerých vyšetření prenetální diagnostiky vás čeká i něco dalšího...

Ústav pro péči o matku a dítě
Jedná seo nejvyhledávanější porodnici na území České republiky. Nachází se v Podolí a poskytuje komplexní péči v oblasti gynekologie, porodnictví a neonatologie. Je  jedním z dvanácti perinatologických center v naší republice, které se koncentruje na riziková a patalogická těhotenství vznikající z nejrůznějších příčin. Samozřejmostí je i maximální péče o nedonošené novorozence s nízkou porodní hmotností. 



Rizikový věk u matky
Podle čeho se vlastně stanovuje rizikový věk u matky? Hranice pětatřiceti let byla u rodiček stanovena jako "riziková", vychází se z řady zahraničních studiíí, kde se zjistilo, že u matek starších 35 let narůstá riziko výskytu Downova syndromu (mongolismu). V některých zemích se hovoří až o věku 38 let. 

Péče o starší těhotnou ženu
Pokud pacientka bez problému otěhotní a vše probíhá bez komplikací, je prenatální péče úplně stejná jako u jakékoli jiné těhotné maminky. Schopnost přijít do jiného stavu ale jak známo s přibývajícím věkem ženy klesá. Bohužel jsou tu i jiná další rizika spojená s věkem - např. stoupá nebezpečí vzniku vrozených vad, samovolný potrat apod. Je tu i řada obecných rizikových faktorů, které jsou vídána i u mladých těhotných - obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, křečové žíly, onemocnění pohybového ústrojí atp. Vždy je nutné zvážit individuálně rizika u konkrétní těhulky a podle toho pak nastavit prenatální péči.

Screening
Na začátku těhotenství hovoří gynekolog o tzv. screeningu neboli o vyhledání výskytu vrozených vad plodu. Existuje na to řada testů,  mezi které patří ultrazvukové vyšetření, krevní testy matky apod. Do kalkulace nebezpečí výskytu nejčastějších chomozomálních odchylek se započítává i věk, váha matky, to jestli kouří a zdali se jedná o těhotenství po normální koncepci nebo asistované reprodukce. Pokud je screening pozitivní, neznamená to, že je dítě postižené. Každý pozitivní test by měl být ještě ověřen testem diagnostickým, který celou situaci potvrdí nebo vyloučí. Pouze diagnostický test může skutečně jasně odpovědět na otázku, za je, či není plod postiženou vrozenou vadou. 

Vyšetření
Kombinovaný test je v Podolí nabízen nastávajícím maminkám hned v prvním trimestru těhotenství. Spočívá v kombinaci výsledků krevních testů a ultrazvukového vyšetření. Krevní testy se provádějí v 11. týdnu těhotenství, ultrazvukové pak ve 12. a 14. týdnu. V případě, že jsou testy nejasné, dělá se tzv. triple test mezi 16. a 18. týdnem gravidity.

Odběr plodové vody
Z odběru plodové vody je možné zjistit, zdali plod trpí nějakou genetickou vadou. Díky odběru plodové vody se dá určit i pohlaví plodu. Vyšetření se provádí ambulantně mezi 16. a 18. týdnem těhotenství. Za sterilních podmínke se zavede tenká jehla o průměru 0,7-0,9 mm přes břišní stěnu do dutiny děložní pod ultrazvukovou kontrolou tam, kde je největší kapsa plodové vody. Samotný odběr trvá několik minut. Pacientkám s vysokým rizikem chomozomální vady je nabízeno i další invazivní metody vyšetření - odběr pupečníkové krve, odběr choriových klků. 

Co dělat, když ...
Pokud je výsledek chromozomální výbavy plodu patologický, znamená to, že je přítomna porucha, bohužel se nedá nijak léčit. V případě Turnerova syndromu lze některé odchylky léčit. Na základě všech informací se žena může spolu se svým partnerem rozhodnout, zda v těhotenství pokračovat, či nikoliv. Z genetické indikace lze podle právních předpisů ukončit graviditu do dokončení 24. týdne těhotenství. 

Velký vliv na dobrý začátek i pokračování těhotenství má zejména psychická pohoda, kterou bezesporu přenášejí i na své dítě. 




 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: