Více informací
Exteriér

​Slimáci - útočí na vaší zahradu? Víme, jak na ně.


Klíčová slova
slimák, zahrada
​Slimáci - útočí na vaší zahradu? Víme, jak na ně. Zkuste parazity, česnek, sklo, pivo, sůl, savo … jakou zkušenost máte proti slimákům vy? Sbírat, sbírat, sbírat. Každý člověk má jinou metodu k hubení slimáků.
 
Ferramol
Jedno dostupné a překvapivě účinné řešení k hubení slimáků je přípravek Ferramol, který se postará nejen o zmíněné slimáky, ale také o plzáky a přitom nikterak neuškodí ostatním zvířatům a přírodě. O své domácí mazlíčky se tak nemusíte vůbec bát. Účinná látka fosforečnan železitý, který je ve Ferramolu obsažený se totiž běžně v přírodě vyskytuje. Tudíž není nebezpečný jak pro psy a kočky, ale i pro ježky, včely, ptáky, žížaly apod. Navíc, pokud budete tento přípravek používat, tak vám odpadne nepříjemné sbírání desítek mrtvých slimáků po celé vaší zahrádce. Jak to? Slimáci se totiž po pozření těchto granulí stáhnou s pocitem sytosti do svých podzemních úkrytů, kde uhynou.
Cop když bude pršet? Žádné strachy. Ferramol nesnižuje svou účinnost ani za deště.
 
Ruční sběr
Někdo radí a praktikuje ruční sběr těchto nepříjemných „slizáků“. To je samozřejmě možné, ale pouze v nočních hodinách, neboť v tuto dobu opouštějí své úkryty. Dobře je najdete též po dešti nebo brzy ráno. Slimáci totiž potřebují k životu vlhko, na sluníčko rychle umírají.
Má to ovšem svou nevýhodu. Pokud slimáky neodnesete dostatečně daleko, vrátí se.
 

Boj se slimáky
I když tato metoda není zrovna humánní, někteří zahrádkáři vidí jediné řešení se zákeřnými slimáky, usmrcení napíchnutím na tyč, zašlápnout nebo polít horkou či studenou vodou (slimáci neumí plavat a utopí se). I když tento způsob je opravdu drastický, patří k šetrnějším, protože slimáci umírají okamžitě.
 
Lákadla
Bezbolestná metoda je položení ohnilého prkna na zahrádce, kam slimáci rádi zalézají. Podobně funguje zatížená fólie, lepenka, jutový pytel, starý hadr či koberec. Ještě více tyto „darebáky“ nalákáte na zbytky ovoce, zeleniny nebo rozlité pivo. Pivo plže přitahuje a pokud ho použijete v dostatečném množství, brzy se v něm utopí.
 

Pasti
Zahrádkáři si mohou při hubení slimáků zahrát na kutily a udělat si ochranný plůtek o velikosti 30-40 cm. Jak takový plot uděláte? Stačí mít plech se zahnutou horní hranou směrem od záhonu dolů. Plůtky zabrání slimákům zaútočit na úrodu.
Podobně můžete položit pás s povrchem, po kterém se slimák špatně pohybuje. Na pásu tak uhyne nebo odleze jinam.
Doporučuji kolem záhonků posypat drcenou kůru, štěrk, písek, piliny, štěpku, černou kávu s logrem, roztok česneku apod.
 
Sůl nad zlato
Ještě stojí za to zmínit nenahraditelnou sůl. I když je to drastická metoda, jedná se o účinné hubení slimáků a plzáků. Buď s ní zasypte slimáky nasbírané do kýble, kdy je sůl rozleptá, anebo nasypte sůl kolem záhonků jako zábrana. Pozor! Sůl vám může zničit i rostliny.
 
Jakou metodu na hubení slimáků využíváte vy? 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


S jakými ptáky se na jaře setkáte v zahradě nejčastěji Kdy začíná jaro? Oficiálně prvním jarním dnem, který je určen astronomickým... více ...
Vyhněte se běžným chybám při výměně zámků a zabezpečte svůj domov proti nezvaným návštěvníkům. Věděli jste, že něco tak zdánlivě jednoduchého jako výměna zámků může mít... více ...
​Češi jsou malý národ velkých jmen Každé jméno je jedinečné, stejně jako každý z nás. Naše jméno nás... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: