Více informací
Exteriér

​Jehličnany do malých zahrad


Klíčová slova
tis, jedle, borovice, cedr, jehličnan, stromy, zahrada
​Jehličnany do malých zahrad Na velké zahradě si můžeme dovolit pergolu, sezení, bazén, koutek pro děti, zahrádku se zeleninou, menší ovocný sad … a jehličnany téměř jakéhokoliv vzrůstu. Víte, jak si poradit s výsadbou v malé zahradě?
 
Jehličnany do zahrádky
Jehličnany jsou perfektní pro ty, jenž chtějí, aby jejich zahrada i v zimě zářila barvami a „nespala“. Právě v chladném zimním období vyniká textura nejrůznějších druhů jehličnanů.
Pro menší zahrádky se nejlépe hodí různé zakrslé až trpasličí kultivary, jejichž vzhled se liší  rozmanitou škálou barev. Vybrat si můžete od klasické zelené, tmavě zelené, zelenomodrou, stříbřitou, žlutou, zlatožlutou, ojíněnou apod. Co se týká tvarů, také můžete vybrat na základě vašeho přání. Dostupné jsou sloupovité, kulovité, převislé, konické i poléhavé vzrůsty.
autor:
Oblíbené túje
Mezi nejoblíbenější jehličnany patří bezpochyby zerav neboli Thuja. Jedná se o nenáročný jehličnan, který v zimě nenamrzá, snese i chudší půdu a krátkodobě i sucho.
Do malých zahrad se hodí např. zerav zakrslý, kulovitý, který doroste maximálně do jednoho metru. Perfektně vypadá i trpasličí forma Thuja orientalis Aurea Nana.
 
Jalovec
Určitě doporučuji do menších ploch pořídit jalovec. Proč? Bez jakýkoliv problémů snesou sluneční úpal, suchou a chudou kamenitou půdu, rostou na rovině, ve svahu či přímo na skále.
 
Tis
K dalším oblíbeným jehličnanům patří Tisy, které mají rádi nejen slunce, ale porostou vám i ve stinném koutku. Latinský název Taxus baccata dosahuje v úplném stáří výšky okolo 10 m. Obecně se dá říci, že snáší zastíněné stanoviště, ale daří se jim i na slunci ve vlhčích půdách. Pro menší zahradu jsou vhodnější samozřejmě nižší kultivary.
 
Smrčky, borovice a jedle
Smrk je poměrně choulostivá dřevina a na zahradách často trpí - jehlice žloutnou a v době sucha opadávají. Proč se tomu tak děje? Je to kvůli suchému vzduchu. Nižší smrčky jsou ovšem odolnější.
Pro menší zahrady lze doporučit také borovici Pinus silvestris, která velice pomalu roste.
Velmi oblíbené jsou rovněž jedle s tmavě zelenými jehlicemi a výškou maximálně padesáti centimetrů.
 autor: gambier20
Exotické jehličnany
Pokud toužíte po zcela odlišné zahrádce, než má většina lidí, vyzkoušejte exotické jehličnany.
Jaké to jsou? Např. sem patří cedr neboli sekvoj. Místo klasického cedru doporučuji Cedrus deodara s krásnými žlutými jehlicemi.

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
DagmarLewinská napsal:
21.02.2017 18:33:03
Prosím o radu na jehličnanu se mi objevila rezavitost, co je příčinou a jak postupovat k odstranění.děkuji

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: