Více informací
Bydlení

Založení živnosti je v porovnání s jinými typy podnikání rychlejší a většinou vás nebude stát víc než nějakých 1 000 korun správního poplatku. Chcete vědět, jak na to?


založení živnosti u nás každoročně uvažují tisíce lidí a celá řada z nich se pro tuto formu podnikání také nakonec rozhodne. Podobně jako společnost s ručením omezeným nebo třeba akciovka, má i tento způsob provozování obživy svá specifika. Něco si o nich dnes řekneme a povíme si také, jak celý proces založení zhruba probíhá. Pokud se tedy snad ve vašem podnikání chcete vydat právě touto cestou a hodláte se stát tzv. osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ), mohou vám být následující řádky k užitku.

Založit živnost můžete sami nebo i s odbornou pomocí
Můžete se klidně pokusit projít celým procesem sami, bez cizí pomoci. S menším či větším úspěchem to již před vámi učinili mnozí, tak proč ne vy? My vám k tomu dnes ostatně poskytneme několik základních rad a doporučení, abychom zvýšili vaše šance. Je však třeba zmínit také druhou možnost. Založení vaší živnosti lze totiž svěřit i do rukou nějaké specializované firmy či advokátní kanceláře. Zaplatíte sice víc, ale může se to vyplatit. Ušetříte čas a navíc budete mít hned od počátku jistotu, že vše proběhne podle regulí a vyhnete se případným komplikacím a zbytečnému stresu. Obojího si ještě díky přebujelé byrokracii bezpochyby užijete dost a dost. Leda by snad byly realizovány sliby našeho premiéra, který údajně hodlá život všem OSVČ brzy usnadnit. To by pak byla v porovnání s dnešním stavem věcí „jiná káva“. Uvidíme.

Mezi OSVČ a jinými formami podnikání je řada rozdílů
Mezi živností a byznysem provozovaným tzv. na firmu, tedy například s. r. o, je samozřejmě řada rozdílů. Ty byste měli vzít v úvahu ještě před tím, než se definitivně rozhodnete, jaký směr vašemu podnikání udělit. Přehled těch nejzásadnějších odlišností vám přinášíme v následující tabulce.

Živnost versus s. r. o
  Živnost s. r. o
VÝHODY Je to snadné a rychlé (není třeba navštívit finanční úřad, pojišťovnu a podobně).
Nízká cena – cca od 1 000 Kč!
Ručení do výše vkladu.
Jsou zde pestřejší možnosti daňové optimalizace.
Firmu lze v budoucnu prodat.
NEVÝHODY Ručení celým majetkem!
Živnost nelze prodat.
Méně možností daňové optimalizace.
Proces založení trvá i týdny.
Nutnost obejít více úřadů.
Cena je vyšší a to zhruba v rozmezí 5 – 10 tisíc Kč.

Pro kterou z variant se rozhodnout?
Definitivnímu rozhodnutí mezi OSVČ a případným založením s. r. o by měla předcházet hlubší úvaha. Existuje totiž celá řada věcí, které mohou mít na váš budoucí byznys zásadní vliv a které je proto nutné důkladně promyslet. Úplně stačí, že budete mít díky stále rostoucímu počtu podnikatelů zřejmě postaráno o slušnou konkurenci, tak proč si ještě přidělávat starosti tím, že dáte hned na začátku vašemu byznysu nevhodnou formu.

Co vzít v úvahu?
Abychom byli konkrétní, jde při rozhodování například o to, zda jste přesvědčeni, že budete celou dobu pracovat sami (zvolte OSVČ) nebo jestli je zde reálná možnost, že přijmete postupně nějaké zaměstnance a začnete budovat podnik (vyberte si s. r. o). Nebo z jiného úhlu. Chcete začít podnikat co nejrychleji a s menšími náklady? Zkuste to jako živnostník, jelikož zakládání s. r. o je zkrátka o něco náročnější. Je rovněž velmi důležité uvědomit si, zda náhodou obor, jemuž se hodláte věnovat, není třeba značně rizikový. Pokud usoudíte, že je, dejte přednost společnosti s ručením omezeným, protože tam v případě neúspěchu neručíte celým vaším majetkem! A v podobných úvahách by se jistě dalo pokračovat.

Víte, že existují 4 základní kategorie živností?
Základem úspěchu v podnikání je vhodně zvolený obor, o tom není zřejmě nejmenších pochyb. Víte, jak si správně vybrat a znáte jednotlivé kategorie, do kterých se u nás živnosti dělí?
  1. ŘEMESLNÉ (zedník, pekař, instalatér, holič…)
  2. VÁZANÉ (optik, účetní, restaurátor…)
  3. VOLNÉ (obchodník, opravář obuvi, výroba krmiv…)
  4. KONCESOVANÉ (nakládání s výbušninami, výroba lihu…)

Jak na to

Jednoznačně nejjednodušší je založení živnosti volné. Nepotřebujete totiž dokládat žádné znalosti či zkušenosti z oboru a ani profesní oprávnění. Jednoduše si zajdete na živnostenský úřad, kde vše vyřídíte a stačit vám bude jen občanský průkaz a tisícovka na uhrazení správního poplatku. Na úřadě vyplníte tzv. jednotný registrační formulář, kterým vaši živnost zaregistrujete, přihlásíte se jím zároveň i k dani z příjmu a rovněž pomocí něho podáte oznámení jak správě sociálního zabezpečení, tak i zdravotní pojišťovně. O víc se nemusíte starat. Jakmile je věc vyřízena (v řádu dní), můžete začít podnikat.

Chcete zkusit více oborů?
Pro případ, že byste v budoucnu chtěli vyzkoušet i jiné živnosti, než tu, se kterou právě začínáte, můžete si je klidně nechat zaregistrovat rovnou, pěkně všechny najednou. Nikdy nevíte, zda se vám z nějakého důvodu nezalíbí jiný obor a potom byste si museli proceduru zakládání živnosti zopakovat, zatímco takto se zkrátka jen bez dalších úředních úkonů hned začnete věnovat něčemu jinému. Je to snadné.

Už víte, do jaké kategorie spadá právě váš podnikatelský obor? A máte nějakou zajímavou zkušenost s živnostenským úřadem? Podělte se o ni s námi!
 

Diskuse


Vložit komentář do diskuse

Jméno:
Zpráva:
Do diskuse prozatím nikdo nevložil žádný komentář.

Mohlo by vás zajímat


​Dálniční známky po České republice Tento rok přišel s řadou různých změn ohledně dálničních známek. Mnozí... více ...
​Tradiční čínská medicína Tradiční čínská medicína je kompletní medicínský systém, který vychází... více ...
​Můžou slepice zbytky z kuchyně a co jim rozhodně nedávat Máte doma slepice a přemýšlíte, jestli jim můžete přidávat k běžné stravě... více ...

Nejčtenější články


​Účesy pro rok 2016 Víte, jaké jsou trendy v účesech pro rok 2016? Toužíte po krátkých vlasech,... více ...
​Ložnice – barvy do ložnice Vaše ložnice by měla odpovídat tomu, jakou máte vy představu o moderním a... více ...
​Koupelna – obklady do koupelny Plánujete rekonstrukci nebo výstavbu úplně nové koupelny? Pak potřebujete kvalitní... více ...

Kontakt:

Najdete nás: